Rikssalen

Bröllopsmiddagen den 19 juni äger rum i Rikssalen.
Denna sal skapades 1717 av slottsbyggaren Nicodemus Tessin d.y. som Kungliga slottets främsta ceremonirum. Bland alla kungliga högtidsevenemang som hållits här är bröllopsmåltiden för Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel ett av de största.

Nyrenoverad


Rikssalen har renoverats inför bröllopet. Ovanför festbordet lyser målningarna från det gamla taket, som tagits fram på nytt: svagt blåmålade moln på en sommarljus himmel. Silvertronen och alla bänkar är borttagna för att ge plats för ett långt bord för 98 gäster genom hela salens längd, avslutat med ett honnörsbord i T-form för brudparet och deras närmaste familjemedlemmar, sexton gäster.

38 runda bord


Övriga gäster sitter vid 38 runda bord vid långbordets sidor och i tre av intilliggande Ordenssalar. En fjärde Ordenssal fungerar som satellitkök, ett komplement till det för kvällen uppbyggda satellitköket på Slottets inre borggård.

Tronhimlen


Brudparet sitter mot fonden av Rikssalens tronhimmel av blå sammet med stora svenska riksvapnet och på takstycket det lilla riksvapnet. Ritningen till tronhimmeln utfördes av Jean Eric Rehn. Vapen och andra detaljer gjordes 1751 i Paris där de beställdes till Adolf Fredriks kröning 1751.

Spegelplatå med rosa blommor


Det 32 meter långa bordet i mitten tillsammans med honnörsbordet under tronhimlen pryds av en lika lång spegelplatå, upphöjd från bordsytan, där kanterna består av olika rosa blommor.

De runda borden är uppbyggda på samma sätt men med en rund spegelplatå. På platåerna grupperas slottets galasilver, kandelabrar, ljusstakar samt blomförsedda vaser och terriner.

Blomstertavlor


Prunkande rosa blommor i skiftande nyanser bildar blomstertavlor i de åtta blindfönstren och skänker värme åt det stora rummets stramhet. Golvet täcks av en heltäckande milt blå matta.

Borden är dukade med de förnämsta dukar, serviser, glas och bestick som Sverige kan frambringa. Taffeln är majestätiskt magnifik, samtidigt ljus och lätt som en svensk midsommarnatt.
 
Efter sångarhyllning på Lejonbacken och brudfotografering gör Kronprinsessparet entré genom Ordenssalarna nerför trappan till Rikssalen till middagen, som börjar klockan 20.00.
 
Efter middagen serveras kaffe och bröllopstårta i Bernadottegalleriet med angränsande rum.

Bröllopsfesten den 19 juni avslutas med bal i Vita Havet.