Dukningen

Alla regerande generationer av ätten Bernadotte är representerade i valet av silver, porslin och glas vid dukningen av honnörs- och huvudbord i Rikssalen.
Urvalet av bordssilver har gjorts så att middagen inleds och avslutas med den första och sista generationen, från kung Karl XIV Johan och drottning Désirée till Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia.
 

Gustav III:s Sèvresporslin


De sista generationerna Holstein-Gottorp är också representerade – dels genom Gustav III:s Sèvresporslin, dels genom de kandelabrar som beställdes av Gustav IV Adolf och som står uppställda på vart och ett av de runda borden (inte på huvudbordet).

Brasilianska silverservisen


Taffelsilvret, det vill säga de dekorativa silverpjäserna, är hämtade från den Brasilianska silverservisen, som tillhört prinsessan Amalie av Leuchtenberg och hennes man, Don Pedro I av Brasilien (därav namnet).  

Prinsessan Amalie av Leuchtenberg var syster till den blivande svenska drottningen Josefina (gift med Oscar I) och skänkte henne bland annat denna silverservis.
 

Götiska servisen


Bordet pryds även av fyra silvermonterade kristallvaser ur den Götiska silverservisen. Den beställdes av kronprins Oscar (I) hos Adolf Zethelius och Johan Petter Grönvall. Zethelius gjorde de första delarna 1827. Grönvall kompletterade servisen på 1830-talet och Gustaf Möllenborg gjorde ytterligare delar på 1840-talet.

Blomsterkorgarna som används vid bröllopsdukningen tillhör de föremål som Zethelius tillverkade 1827. Den arkitektoniska inspirationen från dåtidens nygotiska modestil är tydlig. Vissa delar påminner om gotiska paviljonger i miniatyr.
 

Bröllopsgåva


Glasen är genomgående de glas som skänktes till Kungaparet vid bröllopet 1976 av riksdag och regering, med andra ord svenska folkets gåva till brudparet. Kronprinsessparet fick vid sin första lysningsmottagning en motsvarande gåva: 1 000 Orreforsglas designade av Erika Lagerbielke.

Silvertallrikar


För samtliga gäster dukas med kuverttallrikar. De som används vid huvudbordet beställdes av Karl XIV Johan, de övriga är från senare delen av 1700-talet och förmodligen beställda av Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika samt Gustav III.

Förrätten


Porslinet är hämtat ur den Statliga servisen. Tallrikarna har guldkant längs brättet och pryds med lilla riksvapnet. De första delarna till servisen beställdes i Frankrike på 1850-talet. Ytterligare delar har sedan beställts i Sverige i olika omgångar in på 1900-talet. Både Rörstrand och Gustavsberg har varit leverantörer.

Besticken är beställda av drottning Désirée, Bernadotternas första drottning. De har ett pålött monogram, EBD (Eugenia Bernhardina Desideria), och är helförgyllda. De tillverkades i Stockholm cirka 1830-40.
 

Fisken


Porslinet är tillverkat vid Königliches Porzellan-Manufaktur (KPM) i Berlin troligen på 1760-talet. Den betydande porslinsmanufakturen KPM grundades 1761 på initiativ av Fredrik den store av Preussen, som var bror till drottning Lovisa Ulrika (gift med Adolf Fredrik och Gustav III:s mor), och finns fortfarande kvar.

Tallrikarna har vågigt brätte med gulddekor och är prydda med mångfärgade blommor. Servisen köptes in av Oskar II 1886 och var således redan då antik.
 
Besticken är av den välkända svenska modellen Olga. Gafflarna är svenska, tillverkade vid mitten av 1800-talet, medan knivarna i samma modell beställdes av Gustaf VI Adolf på 1950-talet.

Kötträtten


Porslinet är hämtat från en servis beställd av Gustaf V 1910. Tallrikarna är vita med förgyllt genombrutet brätte och prydda med medaljonger med Gustaf V:s respektive drottning Victorias monogram samt Lilla riksvapnet.
 
Besticken beställdes av drottning Josefina och är i modellen Prins Albert.

Desserten


Gästerna vid honnörsbordet och några ytterligare vid långbordet kommer att äta på tallrikar  hämtade ur den stora Sèvresservisen. Den skänktes av Ludvig XVI till Gustav III vid kungens besök i Paris 1771, då Gustav ännu var kronprins. Övriga gäster vid huvudbordet äter på kopior av denna servis, beställda av Karl XV som kronprins.
 
Även Fredrik Adolf (Gustav III:s yngre bror), som deltog i samma resa, fick en Sèvresservis. I manufakturens arkivhandlingar är de bokförda som samma servis, och de olika delarna är ingående redovisade.

Sèvresservisen


Sèvres är den i särklass mest välkända av de franska porslinsmanufakturerna. Manufakturen grundades i Vincennes 1740 och flyttade till Sèvres 1756. Redan från början stöddes företaget av såväl Ludvig XV som Madame de Pompadour och 1759 blev det en kunglig manufaktur.

Från denna tid var Sèvres ledande i den europeiska porslinstillverkningen. Sèvresporslinet användes gärna som franska kungliga gåvor och även vid sitt besök i Frankrike 1784 fick Gustav III motta en servis från denna manufaktur.
 
Sedan 1950-talet har servisen använts endast tre gånger: vid drottning Elizabet II av Storbritanniens besök 1956, vid Kungaparets bröllopslunch 1976 och vid det franska statsbesöket 2000, då större pjäser ur servisen prydde bordet. Tallrikarna var då hämtade från en annan servis.

Besticken beställdes av Karl XIV Johan. Ursprungsbeställningen gjordes i Frankrike och flera efterbeställningar i Stockholm. Monogrammet, i relief, är gjutet i besticket. Utformningen är ovanligt rik och besticken är helförgyllda.

Tårtan


Assietterna som används för bröllopstårtan vid serveringen i Bernadottegalleriet är hämtade från en servis beställd av Kungaparet.

Kaffe- och tekopparna har ritats av Karin Björqvist och var en gåva till Drottning Silvia på 50-årsdagen från riksdag och regering.