Den vita, fyrklöverformade bröllopstårtan, är 330 cm hög, består av 11 våningar och väger 250 kg.
På en 125 cm stor daquisebotten (mjuk mandelmarängbotten gjord på mandelmjöl) placeras chokladkrisp och därefter en fragilitebotten (mjuk mandelmarängbotten gjord på mandelmassa). Ovanpå detta champagnemousse med en interiör av smultroncurd. Detta följs av ett lager smultronkompott. Därefter varvas champagnemoussen och daquisebotten med champagnemousse som avslutning.
Blomsterdekoration av draget socker (karamell)
Tårtan dekoreras med 100 handgjorda rosor och 40 liljor i karamell.
Dekorens bas
Ovanpå tårtan dekoreras den med en vågig gelatinsockerplatta. På denna står ätbara trekantiga spiraler i transparant guld och blått gjorda av isomaltsocker. Högst upp är tårtans diameter 25 cm. Där finns Kronprinsessparets monogram i ett stycke gjuten karamell.
Fyrklöver på tårtans sidor
Tårtans sidor är dekorerade med fyrklövern som symbol för Kronprinsessparet och bröllopet.
Ekologiska ingredienser
Mer än 95 procent av tårtan är gjord av ekologiska ingredienser. Undantaget är exempelvis smultron.
Gåva
Kronprinsessparets bröllopstårta är en gåva från branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.