Blomsterdekorationerna

Lördagen den 19 juni vaknar Stockholm till kunglig blomsterfest!

Blomsterdekorationerna som inramar det Kungliga bröllopet knyter samman furstliga traditioner och folkliga bröllopsseder.

Blomsterbröllop


Tanken har varit att bröllopets blomsteruttryck ska fånga och tala i samklang med arkitekturen. Svensk försommar i trädgård och natur har inspirerat till en prunkande utsmyckning av Kungliga slottet, Storkyrkan, Skeppsholmen, Logården och Lejonbacken.

Midsommarljus

 
Färgskalan i utsmyckningen är vald för att fånga det nordiska ljusa midsommarljuset. Rosa rosor, pioner, luktärter, syrener och hortensior tillsammans med liljekonvaljer och brudslöja bryts med riddarsporrar i blå och vita nyanser. Det är svenska vilda blommor från Ockelbo och majestätisk rhododendron från Sofiero slott.

Storkyrkan


En mild blå matta leder från Slottet till Storkyrkan. Mattan täcker trottoarerna i Trångsund och altargången i kyrkan.

Stensocklarna vid kyrktrappan pryds med björklövsklädda obelisker i smide. Obeliskerna flankeras av rabatter bestående av lobelia i ljusblå nyanser.

Sex meter höga blomsterpelare


Storkyrkans tegelpelare är klädda med sex meter höga blomsterpelare. Blå och vita riddarsporrar växer mot de höga kyrkvalven. Samma höjdverkan följs upp på kyrkbänkarnas gavlar. Här binds blommorna i olika färgfält för att skapa en asymmetrisk färgverkan.

Trappan framför altaret har byggts ut och trappstegen vid sidorna dekoreras som rabatter av rosa sommarblommor. På altaret står rosa luktärter. Sidorna och altarringens hörn pryds av höga koner med blå riddarsporrar.

Skeppsbron - sju meter hög triumfbåge av björklöv


På Logårdstrappan, vid ankomsten med kungaslupen Vasaorden efter färden från Vasamuseet till Skeppsbron, hyllas brudparet av en sju meter hög triumfbåge eller äreport med björklövsvirade stommar.

Storkyrkans orgel lånar sin form till äreporten


Seden att resa sådana äreportar har en lång folklig tradition vid svenska bröllop. Äreporten har även förankring i forna dagars tillfällighetsarkitektur använd vid kungliga märkesdagar som kröningar och bröllop. Storkyrkans orgelfasad har inspirerat och lånat sin form till äreportens utformning.

Skeppsbron

-

gröna ängar och rabatter i rosa


Skeppsbron är förvandlad till böljande gröna ängar och kurbitsformade rabatter i ljusa nyanser av rosa, blått, vitt och gult.  

Den blå mattan fortsätter upp för trappan till Logården. På balustraderna står tjugo blå monogramförsedda urnor fyllda med blomsterklot som formats av ljusblå blåklockor, campanula.

Kronkläde med Kronprinsessparets monogram


Över balustraden på Yttre Logårdstrappan hänger ett nytt kronkläde broderat med Kronprinsessparets monogram. Kronklädet rullas ner och blir synligt för åskådarna på Skeppsbron först när brudparet avgivit sina vigsellöften i kyrkan.

Lejonbacken


Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel går via Inre borggården till Sveriges Körförbunds och allmänhetens sångarhyllning på Lejonbacken. På stenbalustraden hänger blå krontäcken av sammet med broderade guldkronor. Balustraden flankeras av sommarrabatter.

Blomsterarrangemangen är skapade av Kungl. Hovstaternas florist Claes Carlsson. Ett 60-tal volontärer från Sverige, Norge, Danmark och Island avslutar det sista arbetet med dekorationerna natten till bröllopsdagen.

Kungliga Blomsterstiftelsen har förmedlat skänkta blommor till bröllopet. Odlare som är godkända för konsumentmärkningssystemet Fair Flowers Fair Plants (FFP) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har skänkt både krukväxter och snittblommor.

Fair Flowers Fair Plants (FFP) garanterar att blommorna är producerade med stränga krav på miljö samt arbetsvillkor för anställda vid odlingarna.