Sommarens utställning på Kungliga slottet:

Ett kungligt porträttgalleri i Rikssalen

"Bernadotteporträtt — från två sekler" heter sommarens utställning i Rikssalen på Kungliga slottet, som öppnar den 30 april. Ett 30-tal porträtt visar sju generationers medlemmar av Bernadotteätten — från Karl XIV Johan och hans drottning Desideria till vårt nuvarande kungapar.
Porträtten i Bernadottegalleriet har hängt på samma vis sedan 1950-talet, med endast några smärre justeringar. Nu ska galleriet renoveras och då ges möjligheten att upptäcka Bernadotteporträtten på nytt sätt tack vare en helt ny hängning i Rikssalen, slottets förnämsta rum.
 
Utställningen i Rikssalen omfattar samtliga större porträtt från galleriet och Drabantsalen. Det är endast ett porträtt som visar en person som ännu inte fått kunglig rang. Det är Désirée Clary, som helt ovetande om sin framtid som drottning av Sverige, blev målad av François Gérard, en av de mest framgångsrika konstnärerna under Napoleoneran. Exempel på andra tavlor är Oscar Björcks helfigursporträtt av kronprinsessan Margareta, Isaac Grünewalds porträtt av prinsessan Ingrid och den amerikanske konstnären Nelson Shanks tavlor av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.
 
Utställningen pågår från 30 april och under sommaren. Läs mer på www.kungahuset.se Länk till annan webbplats.
 
För ytterligare information:
Ursula Sjöberg, Kungl Husgerådskammaren, tel08-402 61 19
Åsa Gunnarsson, Informationsavdelningen, tel08-402 60 00
 
Pressbild hittar du på www.pressbild.com: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 
OBS! Pressvisning 28 april
Pressvisning av utställningen "Bernadotteporträtt — från två sekler" blir det den 28 april.
Pressinbjudan med mer information kommer vid ett senare tillfälle