Sommarens utställning på Kungliga slottet —


"Bernadotteporträtt från två sekel"

Den 30 april öppnar sommarens utställning på Kungliga slottet - "Bernadotteporträtt från två sekel". I Rikssalen visas ett 30-tal porträtt av sju generationers medlemmar av Bernadotteätten — från Karl XIV Johan och hans drottning Désirée till vårt nuvarande kungapar.
Porträtten i Bernadottegalleriet har hängt på samma vis sedan 1950-talet, med endast några smärre justeringar. Nu ska galleriet renoveras och då ges möjligheten att upptäcka Bernadotteporträtten på nytt sätt tack vare en helt ny hängning i Rikssalen, slottets förnämsta rum.

Utställningen invigs av kung Carl XVI Gustaf den 29 april och omfattar samtliga större porträtt från galleriet och Drabantsalen. Det är endast ett porträtt som visar en person som ännu inte fått kunglig rang. Det är Désirée Clary, som helt ovetande om sin framtid som drottning av Sverige, blev målad av François Gérard, en av de mest framgångsrika konstnärerna under Napoleoneran. Exempel på andra tavlor är Oscar Björcks helfigursporträtt av kronprinsessan Margareta, Isaac Grünewalds porträtt av prinsessan Ingrid och den amerikanske konstnären Nelson Shanks tavlor av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Utställningsansvariga är Ursula Sjöberg och Kerstin Hagsgård, båda från Kungliga Husgerådskammaren. De har också skrivit texterna i boken "Bernadotteporträtt från två sekel", som finns att köpa i anslutning till utställningen.

"Bernadotteporträtt från två sekel" pågår från 30 april till den 5 oktober.
 

För ytterligare information:
Ursula Sjöberg, Kungl Husgerådskammaren, tel 08-402 61 19
Åsa Gunnarsson, Informationsavdelningen, tel 08-402 85 78

 
Pressbilder hittar du på pressbild.com:
Bildtext: Porträttet av Karl XIV Johan är målat av François Gérard 1811 och ingår i sommarutställningen "Bernadotteporträtt — från två sekler" på Kungliga slottet.
Bildtext: Porträttet av prinsessan Ingrid är målat av Isaac Grünewald 1932.
Bildtext: Prinsessan Josefina, 16 år gammal, målad av Joseph Stieler i München 1823 före vigseln med kronprins Oskar.