2006-02-02

Stor utställning på Kungl.Slottet i vår

I vår visas en stor utställningar på Kungl. Slottet: Georg Haupt Gustav III:s hovschatullmakare.
Georg Haupt blev hovschatullmakare 1769 medan Adolf Fredrik fortfarande var kung, men det var framför allt i Gustav III:s tjänst som Haupt blev berömd.  Han är förmodligen Sveriges mest kända möbelsnickare genom tiderna. I de kungliga samlingarna finns idag ca. 30 möbler, skrivbord, byråer, skåp, sybord, sängar m m tillverkade av Haupt på kungligt uppdrag. Flera av Hauptmöblerna visas idag för allmänheten i sin rätta miljö inte bara på Kungl. Slottet som t.ex. Gustav III:s skrivbord, utan också på Drottningholms, Gripsholms och Tullgarns slott, liksom i Hagapaviljongen.
 
I anslutning till firande av H. M. Konungens 60-årsdag öppnas i Kungl. Slottet en stor utställning om Haupt6 maj - 29oktober. Den senaste utställningen om Haupt ägde rum på Nordiska museet 1952.
 
I utställningen ingår ett femtontal arbeten av Haupt och hans verkstad ur de kungliga samlingarna men inlån görs också från såväl Sverige som England och Schweiz för att på ett mera heltäckande sätt belysa Haupts mästerskap. Totalt får utställningen 81 katalognummer.
 
Utställningen visar bl.a. hur Haupt påverkade sina samtida och efterföljande kolleger ibland genom inflytande med det handlade också om både imitation och reproduktion. Ett annat tema är hur Haupt under en lång studieresa 1762-69 i Europa samlade erfarenheter från ledande ateljéer i Amsterdam, Paris och London. Med på resan var Christoffer Fürloh som stannade i London och blev hovsnickare hos prinsen av Wales (sedermera George IV). I Paris och London hade de sällskap av Haupts systerson Elias Martin.
 
En av utställningens höjdpunkter är ett utsnitt av Gustav III:s divansförmak som återskapats. Här kan man se hur Haupts möbler samspelar i en autentisk miljö. Inredningen beställdes direkt efter Gustav III:s italienska resa 1783-84. Med sina målade pompejanska väggfält som alltså finns kvar i original blev detta trendsättande för dåtidens svenska inredningskonst.
 
Utställning på Kungl. Slottet 6 maj -29 oktober 2006
 
Pressbilder finns att hämta Pressbild.com