2006-04-24

Information om H.M. Konungens 60-årsdag

Den 30 april fyller H.M. Konungen 60 år

Information om arrangemangen i samband med födelsedagsfirandet finns på jubileumsidan
H.M. Konungen 60 år

Här nedan följer också utdrag ur programmet:

Fredagen den 28 april på eftermiddagen arrangerar Kungen en workshop med ungdomar och ungdomsledare i Bernadotte-biblioteket.

Inriktningen för workshopen är att ha en dialog mellan ungdomar och ungdomsledare kring frågor om utanförskap och vägen tillbaka.

Fryshuset har välvilligt åtagit sig att leda workshopen. Ungdomar och ungdomsledare från olika delar av landet kommer att inbjudas.

Födelsedagen söndagen den 30 april inleds med en gudstjänst i Slottskyrkan kl. 10.30, följt av uppvaktning med högvaktsavlösning på Kungliga Slottets yttre borggård mellan kl. 11.30-12.30.

Därefter följer en musikuppvaktning på Lejonbacken med Adolf Fredriks Musikklasser, Stockholms Musikgymnasium och Arméns Musikkår mellan kl. 13.00 - 13.30.

På detta följer Riksdagens lunch i Stockholms Stadshus kl. 14.00. Till Stadshuset kommer Kungafamiljen att åka hästkortege.

Dagen avslutas med en konsert i Rikssalen kl. 19.00, med därpå följande galamiddag i Vita Havet. Till denna afton inbjuds statschefer samt representanter för riksdag, regering, statsförvaltning, näringsliv, media och kultur m fl.
 
I konserten medverkar bl.a. Ann Sofie von Otter, Malena Ernman, Jeanette Köhn, Lisa Nilsson, Karl-Magnus Fredriksson, Ale Möller, Anders Paulsson, Kungliga Filharmonikerna, Gustaf Sjökvists kammarkör - allt under ledning av Gustaf Sjökvist.

I programmet kommer att bl.a. ingå ett uruppförande av ett beställningsverk från Kungl. Musikaliska Akademien, komponerat av Jan Sandström,för soli, kör och orkester.