Kronprinsessan Victoria och Herr Daniel Westling

Bröllopsbild på kronprinsessan Victoria och Prins Daniel

Foto: Anders Wiklund, Scanpix

Det kungliga bröllopet den 19 juni 2010 i Stockholms Storkyrka mellan Kronprinsessan Victoria och Herr Daniel Westling var ett unikt evenemang. Det var det första kvinnliga tronföljarbröllopet i den svenska regentlängden.

Det var också en historisk händelse i den svenska monarkin. Den dag Kronprinsessan blir Drottning får Sverige sin fjärde kvinnliga regent efter Drottningarna Margareta (Drottning 1389–1396), Kristina (Drottning 1632–1654) och Ulrika Eleonora den yngre (Drottning 1718–1720).
 
I samband med vigseln förlänades Herr Daniel Westling titeln Prins, Hertig av Västergötland.

Vigsel


Vigseln förrättades av ärkebiskopen Anders Wejryd. Han assisterades av överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark, domprosten i Stockholms domkyrkoförsamling Åke Bonnier och biskopen i Lund, Antje Jackelén. Vigselgudstjänsten följde ordningen i den svenska kyrkohandboken med bön över ringarna eller ringen, löften, ringväxling och välsignelse.

Kungaparet, Kronprinsessparet samt Ewa och Olle Westling. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix

Musiken


Musikaliskt ansvarig för högtiden i Storkyrkan var domkyrkoorganisten i Stockholms Domkyrkoförsamling, hovorganist Gustaf Sjökvist. Han ansvarade även för musiken vid kungabröllopet 1976.

Vigselceremonin ägde rum klockan 15.30 i Storkyrkan. Den utgjorde höjdpunkten i flera dagars kungligt bröllopsfirande med lunch i Stockholms Stadshus, festföreställning i Konserthuset och privat supé med dans på Drottningholms slott.

Kortege


Ett stort antal kungliga gäster från Europas hov var inbjudna att delta i bröllopsfestligheterna. Efter vigseln färdades brudparet i kortege genom centrala Stockholm. Det blev sedan båtfärd på Stockholms Ström med kungaslupen Vasaorden, salut från Kastellholmen, örlogsbesök, militärparader, häckbildningar och musikhyllningar.

Direktsändning i tv


Bröllopet direktsändes i Sveriges Television och var enligt dem det största evenemanget  som någonsin har bevakats i Stockholm.