Bilarna, Hovstallet

Daimler Limousine 1950. Foto: Charlotte Gawell.

Daimler Limousine 1950. Foto: Charlotte Gawell.

Den första bilen inköptes 1899 av dåvarande kronprinsen Gustav V. Vid den tiden fanns ett hundratal hästar i stallet.

Sedan dess har bilarna successivt övertagit den dagliga transportverksamheten och idag utförs omkring 6000 köruppdrag om året, inom ramen för kungafamiljens officiella program och hovets dagliga arbete.

Säkerhet och effektivitet  


Det ställs mycket höga krav på säkerhet och effektivitet, både gällande dagliga körningar och kortegekörning. Bilförare genomgår en särskild och omfattande utbildning och tranporterna leds och samordnas med modern teknik.  

Miljötänkande


Kungens miljöengagemang är styrande. Andelen miljöklassade bilar ökar i en takt som ekonomin och tillgången tillåter. Hovstallet leasar också två elbilar för hovets interna transporter och som även kan nyttjas i tjänsten av hovets anställda.

Fordonsbestånd


Totalt finns ett tjugotal bilar. I motsats till vagnarna så har de äldsta bilarna inte bevarats utan efterhand ersatts av modernare och säkrare fordon. Ett antal klassiker, som används sparsamt, ingår dock fortfarande i fordonsparken och visas för allmänheten vid guidade turer i Hovstallet.

Moderna representativa bilar utgörs främst av olika modeller av Volvo, Saab och en Mercedes 500. Det finns även bilar speciellt avsedda för dagliga person- och varutransporter, bland annat de två ovan nämnda elbilarna.

Daimler Limousine. Foto: Charlotte Gawell.

Daimler Limousine. Foto: Charlotte Gawell.

Daimler 27 H.P: Limousine, 1950

 
Motor: Rak 6-cylindrig, 4095 cc, 110 hk SAE vid 3.600 varv/min.
Växellåda: Halvautomatisk, 3-växlad med överväxel
Längd: 545 cm
Bredd:190 cm
Tjänstevikt: 2780 kg

Bilen är Hovstallets äldsta och kanske mest komfortabla. Typen kunde levereras med olika karosstyper. Denna limousinekaross har plats för åtta personer inklusive föraren. Under framsätet döljer sig en komplett verktygsuppsättning. Några rutor har elektriska fönsterhissar och framrutan är öppningsbar.

Bilen har under 2008–2009 genomgått en omfattande men ändå varsam restaurering. Den används fortfarande vid speciella tillfällen

Cadillac. Foto: Charlotte Gawell.

Cadillac. Foto: Charlotte Gawell.

Cadillac Fleetwood

Seventy-Five Limousine, 1969


Motor: V8-cyl, 7735 cc, 375 hk vid 4.400 varv/min.
Växellåda: Automatisk
Längd: 625 cm
Bredd: 195 cm
Tjänstevikt: 2.720 kg

Bilen är för sin tid mycket välutrustad och har till exempel farthållare, servostyrning och servobromsar, centrallås och elektriska fönsterhissar samt individuell luftkonditionering för fram- och baksätespassagerare.

Bilen rymmer 8 passagerare, inklusive föraren, och används bland annat vid hemtransport av ambassadörer efter högtidliga audienser.