Prinsessan Astrid

Porträtt av prinsessan Astrid. Bilden är beskuren. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Sveriges Kungahus tillhör ätten Bernadotte, som sedan över 200 år sitter på Sveriges tron.

Prinsessan Astrid, 1905–1935

Astrid Sophie Louise Thyra, föddes i november 1905 i Arvfurstens palats i Stockholm. Hon var dotter till prins Carl och Ingeborg av Danmark.

Sommaren 1926, under lysande festligheter i Stockholm, gifte sig Astrid med kronprins Leopold av Belgien, med vilken hon senare fick tre barn. Redan som kronprinsessa i sitt nya hemland utförde hon ett oförtröttligt arbete för att lindra nöd i olika former. Med en intim personlig kännedom om det belgiska folkets levnadsförhållanden blev hon mycket älskad av det belgiska folket.

Vid kung Alberts död 1934 uppsteg hon och hennes gemål på Belgiens tron. Drottning Astrid omkom tragiskt året därpå i en bilolycka i Schweiz, endast trettio år gammal.

De svenska och belgiska kungafamiljerna efter den kyrkliga ceremonin i Bryssel då prinsessan Astrid gifte sig med den belgiske tronföljaren Leopold 1926.

De svenska och belgiska kungafamiljerna efter den kyrkliga ceremonin i Bryssel då prinsessan Astrid gifte sig med den belgiske tronföljaren Leopold 1926. Foto ur Bernadottebibliotekets