Maria Pavlovna av Ryssland

Prinsessan Maria fotograferad 1911. Prinsessan deltog i undervisningen av teckning och måleri på Konstindustriella skolan (dagens Konstfack). Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Sveriges Kungahus tillhör ätten Bernadotte, som sedan över 200 år sitter på Sveriges tron.

Maria Pavlovna av Ryssland, 1890– 1958

Maria Pavlovna var dotter till storfursten Pavel Aleksandrovitj av Ryssland och prinsessan Alexandra av Grekland, och kusin med den siste tsaren.

Maria gifte sig 1908 i Sankt Petersburg med prins Wilhelm av Sverige. Deras äktenskap blev olyckligt och upplöstes i mars 1914. De fick ett barn, sonen Lennart.

Samma år som skilsmässan återvände Maria till sitt hemland. På sommaren 1917 gifte hon om sig med furst Sergej Michailovitj Putjatin.

Efter revolutionen flydde Maria till Paris tillsammans med sin make, från vilken hon dock skilde sig 1923. Under tiden i Paris öppnade hon en ateljé för konsthantverk.

Maria levde senare i New York där hon arbetade som modedirektris på ett varuhus. Under en period i livet bodde hon även i Sydamerika och ägnade sig åt fotografering. Mot slutet av sitt liv bodde hon i Konstanz, Tyskland, i närheten av sin son Lennart och hans familj.

Maria Pavlovna avled den 13 december 1958 i Västtyskland.

Prins Wilhelm och Maria Pavlovna, bröllopsbild från maj 1908. Bröllopet stod i Katarinapalatset i Tsarskoje Selo.

Prins Wilhelm och Maria Pavlovna, bröllopsbild från maj 1908. Bröllopet stod i Katarinapalatset i Tsarskoje Selo. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.