Engagemang

Prins Daniel vid lanseringen av Kronprinsessparets initiativ Generation PEP för svenska barns hälsa. Lanseringen skedde vid ett seminarium i samband med Almedalsveckan i Visby 2016. Foto: Henrik Montgomery/TT

Prins Daniel deltar årligen, tillsammans med övriga Kungafamiljen, i firandet av Sveriges Nationaldag, Kungens och Kronprinsessans födelsedagar, riksmötets öppnande samt Nobelfestligheterna.

Hälsa

Prinsen har stort fokus på hälsofrågor, från engagemang kring donationsfrågor till initiativ som Prins Daniels lopp och Idrottens dag, som årligen arrangeras för att få fler unga att röra på sig och locka dem till idrotten.

Prins Daniel är hedersordförande i Hjärt-Lungfondens styrelse och har gett namn till Prins Daniels forskningsanslag till yngre lovande forskare. Anslaget ges till banbrytande svensk hjärt-lungforskning som bedöms få stor betydelse för patienter.

Med anledning av Kronprinsessparets bröllop 2010 bildade Kronprinsessan och Prins Daniel en stiftelse. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Stiftelsens fokus är att motverka utanförskap och främja god hälsa för barn och ungdomar i Sverige. Stiftelsens ambition är att alla barn, oavsett förutsättningar, ska få växa upp till trygga och starka individer med en positiv framtidstro.

Kronprinsessparet är initiativtagare till Generation Pep Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa.

I Prins Daniels lopp är alla som deltar vinnare och får medalj. Foto: Anders Wiklund/TT

Entreprenörskap

Prins Daniel är engagerad i entreprenörskapsfrågor och verkar för att främja entreprenörskap bland unga. Prinsen besöker bland annat SM i UF–företagande årligen och är ledamot i Ung Företagsamhets nationella styrelse.

Projektet Prins Daniels Fellowship och entreprenörskapsprogram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. lanserades i januari 2013. Tillsammans med entreprenörer och företagsledare besöker Prins Daniel gymnasieskolor, universitet och högskolor i Sverige för att inspirera unga människor till entreprenörskap.

Projektet är ett långsiktigt samarbete mellan Prins Daniel och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Anna Omstedt Lindgren och Prins Daniel diskuterar entreprenörskap med elever vid Af Chapmangymnasiet i Karlskrona. Foto: Kungahuset.se