Engagemang

Kronprinsessan besöker överlevande från Tsunamikatastrofen i Sri Lanka. Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Kronprinsessan besöker överlevande från Tsunamikatastrofen i Sri Lanka. Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Kronprinsessan Victoria inträder som regent, när Kungen är förhindrad att fullgöra sina uppgifter som statschef, till exempel på grund av utlandsresa.

Kronprinsessan medverkar exempelvis vid inkommande statsbesök och officiella besök, riksmötets öppnande, konseljer, Utrikesnämnd Nationaldagsfirandet, Nobelfestligheterna och representationsmiddagar.

Kronprinsessan utför också egna representationsuppdrag och officiella besök.

Internationellt fredsarbete

Frågor som engagerar Kronprinsessan Victoria särskilt är bland annat kris- och konflikthantering, biståndsarbete och internationellt fredsfrämjande verksamheter.

Utrikesminister Margot Wallström, UNRWA:s Pierre Krähenbühl och Kronprinsessan under ett möte om "Den utdragna flyktingsituationen - vad kan vi göra mer?" i FN-högkvarteret, New York, september 2016. Foto: Pontus Lundahl/TT

FN-ambassadör för globala mål

I januari 2016 utsåg FNs dåvarande generalsekreterare Ban Ki-moon Kronprinsessan till ambassadör för FNs globala hållbarhetsmål inom Agenda 2030. Kronprinsessan är därmed en av 17 ambassadörer i Sustainable Development Goals (SDG) Advocacy Grouplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Gruppens uppgift är att på olika sätt främja FN:s mål för hållbar utveckling. Kronprinsessan arbetar framförallt med frågor som rör vatten och hälsa.

För att komma in i den magiska skrivarverkstaden måste barnen skrika ett hemligt lösenord. I april 2015 var Kronprinsessan i Hagsätra för att inviga Berättarministeriets tredje skrivarverkstad. Kronprinsessparets stiftelse stödjer verksamheten. Foto: Karl Gabor

Barn och unga

Kronprinsessan har ett stort engagemang för barn och ungdomar. Med anledning av Kronprinsessparets bröllop 2010 bildade Kronprinsessan och Prins Daniel en stiftelse. Kronprinsessparets stiftelselänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster verkar för att hjälpa barn och ungdomar i Sverige med syfte att motverka utanförskap och främja god hälsa.

Kronprinsessan Victorias Fond startade 1997 och har till syfte att möjliggöra för barn och ungdomar med funktionsnedsättning och/eller kronisk sjukdom att få en aktiv fritid. Fonden förvaltas av Radiohjälpen.