Lovisa (Louise) av Nederländerna

(1828–71)

Porträtt av drottning Lovisa. Konstnär okänd.

Porträtt av drottning Lovisa. Konstnär okänd. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Vilhelmina Fredrika Alexandra Anne Louise av Nederländerna, föddes i augusti 1828 i Haag som prinsessa av Nederländerna. Hon var dotter till prins Fredrik av Nederländerna och Luise av Preussen.

Louise valdes ut som en lämplig äktenskapspartner till den svenska tronföljaren Karl. Kabinettssekreteraren Manderström inledde förhandlingarna 1849, och beskrev då hennes "utmärkta uppfostran och goda karaktär". Förlovningen tillkännagavs i februari 1850. Vigseln ägde rum i juni samma år och hennes officiella namn blev Lovisa.

Lovisa och Karl var mycket olika varandra och deras förhållande blev aldrig särskilt lyckligt. Paret fick två barn, Louise år 1851 och Karl Oskar 1852. På grund av en komplikation i samband med den senare förlossningen kunde Lovisa inte få fler barn. Sonen dog 1854.

År 1859 blev hon drottning av Sverige och Norge. Hon kröntes till svensk drottning i Stockholm 1859 och året därpå till norsk drottning i Trondheim. Lovisa utövade aldrig något inflytande på politiken och försökte heller inte att göra det. Hon avled i mars 1871 i Stockholm.

Drottning Lovisa porträtterad av hovfotografen Johannes Jaeger vid mitten av 1869. Sannolikt den äldsta Jaeger-bild i Kungl. Hovstaternas samlingar. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.