Kungen invigde utställningen Den tänkande handen

Kungen höll ett invigningstal för utställningen ”Den tänkande handen”.

Kungen inviger utställningen ”Den tänkande handen”. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Torsdagen den 22 april öppnade utställningen Den tänkande handen, en årligen återkommande stipendietävling för unga tecknare. Kungen öppnade utställningen genom ett digitalt invigningstal.

”Den tänkande handen” är en återkommande teckningstävling och utställning för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område. Av inkomna bidrag utses tio tecknare som får visa sina verk.

Årets nominerade tecknare och deras verk presenteras i ett digitalt galleri på Kungliga slottens webbplats 22 april – 22 juni 2021.

Till utställningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I sitt invigningstal sade Kungen:

”Kära konstvänner,

Välkommen till den digitala utställningen ”Den tänkande handen”.

Under året som gått har det visat sig, att konsten och kulturen finner nya vägar till sin publik, till exempel genom nya tekniska lösningar. Det är en positiv utveckling, som rymmer många möjligheter:

Dels blir det möjligt för fler att ta del av olika evenemang, oavsett var man befinner sig. Och dels kan goda kulturupplevelser ge oss kraft i prövande tider, så att vi orkar hålla i och hålla ut! ”

Läs hela talet

Årets tecknare som ställer ut sina verk är Titus Boguslaw, Cecilia Hedlund, Hanna Holmgren, Fanny Hallgren, Matilda Hall, Hannah Clarkson, Viktor Mattsson, Martin Thunberg, Olivia Skjöld och Joar Torbiörnsson.

Av dem utser sedan en jury tre tecknare som får ett stipendium på 100 000 kronor vardera ur Elisabeth och Gustaf Douglas stipendiefond. De tre stipendiaterna tillkännages under maj månad.

Om Den tänkande handen – H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare

I samband med Kungens 70-årsdag 2016 instiftades en stipendiefond av Elisabeth och Gustaf Douglas med syfte att lyfta fram unga yrkesutövare som arbetar med teckning som arbetsredskap. Tävlingen är öppen för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område.

Tre stipendiater utses och tilldelas 100 000 kronor vardera. Målet är att uppmärksamma den särskilda kunskap som samspelet mellan öga och hand ger för att utveckla tänkandet och höja statusen på visuell gestaltning.

Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) arrangerar tävlingen i samarbete med Kungl. Hovstaterna.