Kronprinsessan tog emot utmärkelsen Årets svenska kvinna 2021

Kronprinsessan tar emot SWEA:s utmärkelse Årets svenska kvinna 2021 från SWEA:s hedersordförande Prinsessan Christina, Fru Magnuson och ordförande Suzanne Southard.

Kronprinsessan tar emot SWEA:s utmärkelse Årets svenska kvinna 2021 från SWEA:s hedersordförande Prinsessan Christina, Fru Magnuson och ordförande Suzanne Southard. Foto: Yanan Li/SWEA

Torsdagen den 9 september tog Kronprinsessan emot utmärkelsen Årets svenska kvinna 2021 från SWEA International på Millesgården på Lidingö.

SWEA är den största ideella Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige och en förening för svensktalande kvinnor som bor eller har bott utomlands.

Utmärkelsen Årets svenska kvinna har sedan 1989 tilldelats svenska kvinnor som på på olika sätt verkat för Sverige i världen. Motiveringen för årets pristagare löd:

"H.K.H. Kronprinsessan Victoria står för allt som SWEA identifierar sig med: ett nutida, modernt Sverige med öppenhet, inkludering, miljötänkande och omsorg. Egenskaper som vi Sweor för med oss ut i världen i ett globalt systerskap över gränserna, där vi nu välkomnar vår Kronprinsessa."

Ceremonin ägde rum på Millesgården på Lidingö.

Ceremonin ägde rum på Millesgården på Lidingö. Foto: Yanan Li/SWEA

Ceremoni på Millesgården

Under ceremonin i Stora ateljén på Millesgården talade inledningsvis SWEA Internationals ordförande Suzanne Southard. Hedersordförande Prinsessan Christina, Fru Magnuson läste därefter upp motiveringen och välkomnade Kronprinsessan att ta emot utmärkelsen, ett smycke i form av en brosch.

I sitt tacktal sade Kronprinsessan bland annat:

"Tack för den fina utmärkelse som ni valt att tilldela mig. Jag är både glad och rörd! [...] SWEA erbjuder något som jag vet betyder väldigt mycket för många utlandsboende. Och det är tillgången till en gemenskap, ett nätverk, som sträcker sig över hela världen och där man kan finna både vänskap, stöd och kompetens.

Alla ni som är medlemmar och som engagerar er i SWEA är, på olika sätt, ambassadörer för vårt land. Det är ett viktigt uppdrag, och jag vill tacka var och en av er för era insatser för att främja svensk kultur, svenska traditioner och det svenska språket."

Läs talet i sin helhet

Kronprinsessan och Prinsessan Christina, Fru Magnuson.

Kronprinsessan och Prinsessan Christina, Fru Magnuson. Foto: Yanan Li/SWEA