Statsbesök från Estland

Motiv: Drottningen och presidentfrun Ilves lämnar hovstallet för Kungliga slottet. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Tisdagen den 18 januari anlände Estlands president Toomas Hendrik Ilves och fru Evelin Ilves för ett tre dagar långt statsbesök i Sverige. Prins Carl Philip mötte presidentparet i Värtahamnen när de anlände med M/S Victoria.
Därefter färdades Kungen och presidenten i sjuglasvagnen och Drottningen och fru Ilves i Karl XV:s paradkupé vagn från Hovstallet till Kungliga slottet i kortege.

Vid den officiella välkomstceremonin inspekterade Kungen och presidenten hedersvakten och därefter bjöd Kungaparet på lunch i Prinsessan Sibyllas våning.

Eftermiddagens program inleddes med ett besök vid det estniska frihetsmonumentet på Djurgården. 1994 invigdes monumentet av Kungen för att uppmärksamma att det hade gått 50 år sedan mer än 30 000 estländare och estsvenskar flydde över Östersjön till Sverige. Presidenten lämnade en krans, höll ett tal och sedan sjöng barn från estniska skolan.

Efter frihetsmonumentet besökte presidenten på eftermiddagen riksdagen och statsministern. Här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se presskonferensen med presidenten och statsministern där de berättar om sitt möte.

Drottningen och presidentfrun Evelin Ilves besökte på eftermiddagen både föreningen maskrosbarn och Röhnisch Sportswear.

Maskrosbarn är en ideel förening som stödjer ungdomar med föräldrar som missbrukar eller är psykiskt sjuka. Maskrosbarn grundades 2005 av Denise Madsen och Therese Eriksson.

Röhnisch Sportswear är ett svenskt familjeföretag som grundades 1945 av Hellmut Röhnisch som kom till Sverige via Estland som tysk flykting på 1930-talet. Företaget har också en del av sin tillverkning i Baltikum.