Statsbesöket från Finland dag 1 - se film här

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa
Motiv: Kungaparet, Kronprinsessparet tillsammans med presidentparet i Gästvåningen. Foto: Kungahuset.se
Tisdagen den 17 april anlände Finlands president Sauli Niinistö för att avlägga ett två dagar långt statsbesök i Sverige.
Presidentparet välkomnades på Arlanda av Prins Daniel och möttes av Kungaparet på Hovstallet. Därefter blev det avfärd i hästkortege med eskorttropper och standarvakt ur Kungliga livgardet till Kungliga slottet.

Kortegevägen till inre borggården gick via Norrmalmstorg-Kungsträdgårdsgatan-Gustav Adolfs torg-Norrbro-Skeppsbron och Slottsbacken. Vid Norrbro spelade Marinens musikkår och på inre borggården spelade Arméns musikkår.

Efter att presidenten och Kungen inspekterat hederskompaniet fortsatte hälsningsceremonierna på Kungliga slottet där presidentparet också fick möta Kronprinsessparet.  Där utbyttes också gåvor, Kungaparet gav presidentparet en kristallskål från Orrefors och en tavla med en karta över de nordiska länderna utarbetad 1539.

Efter Kungaparets lunch för presidentparet på Stockholms slott besökte Drottningen och fru Haukio Moderna Museet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Skeppsholmen.

Museet visar just nu en utställning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. av Eija-Liisa Ahtila Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Eija-Liisa Ahtila är en av Nordens mest kända samtidskonstnärer. Hon är verksam sedan 90-talet och är en föregångare i utvecklingen av filmiska installationer.

Därefter besökte fru Haukio och Drottningen utbildningsföretaget Hyper Island Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där de fick delta i en interaktiv diskussion om hur man kan öka den kulturella och nordiska identitet trots en gränslös digital värld. Hyper Island startade 1996 i Karlskrona och är en utbildning inom digitala och interaktiva medier.  På Hyper Island går över 400 studenter från 30 olika länder och det finns campus i Karlskrona, Stockholm och Manchester, Storbritannien. En film från besöket på Hyper Island finns att se här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.