Prins Carl Philip och Bocuse d'Or

Motiv: Prins Carl Philip med Johan Salestam till vänster och Tommy Myllymäki till höger. Foto: Anders Örnevall
Prins Carl Philip är beskyddare för Svenska Bocuse d´Or Akademien Länk till annan webbplats. och besökte för några veckor sedan Restaurangakademien för att ta del av förberedelserna.  
Bocuse d´Or Länk till annan webbplats. startade 1987 och har snabbt växt till en av världens främsta matlagningstävlingar. På bara några timmars tid ska kockar från hela världen utifrån givna råvaror laga en fiskrätt och en kötträtt från grunden. 24 kockar från lika många länder har kvalificerat sig för att tävla. Från Sverige deltar Tommy Myllymäki som blev Årets kock 2007. Nästa tävling sker 25-26 januari i Lyon och då finns Prins Carl Philip på plats för att heja på. Inför resan berättade Prins Carl Philip om sitt möte med Tommy Myllymäki.

Intresset för mat, hänger det ihop med intresset för form och design?
- Delvis, man brukar ju säga att man äter med ögonen lika mycket som med munnen. Både upplägg och garnityr är viktiga och har så klart en relation till design. Jag tycker det är spännande med gastronomi. Dessutom att nu få vara med och se på när dessa duktiga kockar tränar är inspirerande. Tommy Myllymäki tränar på svenska råvaror, men i själva tävlingen är det tävlingsledningen som står för råvarorna. Tävlingen är ett ypperligt sätt att marknadsföra svensk mat och svensk matkultur. Sedan hänger intresset för gastronomi också ihop med mitt intresse för lantbruk. Lantbruket är ju grunden till stor del av all mat, till det kommer själva tillagningen och sist kommer formen in när man lägger upp maten. Så det hänger ihop, svarar Prinsen.

Prinsen var med Tommy Myllymäki under ett träningspass för några veckor sedan. Berätta!
- Jag var på Restaurangakademin och fick avnjuta Tommys tävlingsbidrag och Tommy berättade om hur han har gått till väga med förberedelserna. Han sade också hur tävlingen kommer att gå till för hans del, hur de planerar. Skillnaden mellan den här och andra kocktävlingar är ju att det här en enskild tävling. Tommy får ha med sig en assistent, Johan Salestam, under tävlingen. Jag fick träffa både Tommy och Johan, och de andra som kommer åka med till Lyon.  2011 är det marulk och lamm som är huvudingredienserna i tävlingen.

Vad ska Prinsen göra nere i Lyon under tävlingen?
- Det ska bli spännande att resa dit, det är olikt andra tävlingar jag har varit på. Men tävlingen är lika publikvänlig som vilket annat VM som helst. Det är flera tusen i publiken som hejar på. Dessutom är det en matmässa i anslutning till tävlingshallen där de räknar med 30-40 000 besökare.  Väl där nere kan jag förhoppningsvis stödja och heja på, och förstås besöka den svenska montern på mässan.

Lagar Prinsen själv mat?
- Jag lagar en del mat, inget som jag vill skryta över, även om jag försöker bli bättre. Det är väl ytterligare ett intresse jag har ärvt från pappa, vi har ett gemensamt matintresse.

Hur var matintresset i unga år?
- Jag var glad i mat redan då, jag tyckte nog om det mesta. Mamma tyckte kanske att jag var mer bångstyrig än jag själv kommer ihåg när det gäller maten, avslutar Prinsen med ett leende.