Kungaparet och Kronprinsessan närvarade vid församlingsafton

Motiv: Kungaparet och Kronprinsessan tillsammans med Knut Hendriksen vid Församlingsafton. Foto: Clas Göran Carlsson
Två gånger per år samlas Hovförsamlingenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till en församlingsafton i Bernadottebiblioteket där de hälsas välkomna av Kungaparet och Kronprinsessan.
I år är det 200 år sedan Jean Baptiste Bernadotte kom till Sverige. Det är också 200 år sedan den världsberömde norske violinisten och tonsättaren Ole Bulllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster föddes. Han hade nära kontakter med Karl XIV Johan och de följande Bernadottekungarna ända fram till Oscar II.  Ole Bull var ofta på Kungliga slottet och höll konserter. Ole Bull var en av sin tids mest berömda musiker och reste över stora delar av världen.

Under församlingskvällen fanns konstvetaren och regissören Knut Hendriksenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på plats för att berätta om sin förfader Ole Bull. Knut Hendriksen har skrivit en biografi om sin släkting och bor nu i Ole Bulls hem Valestrand utanför Bergen. Under kvällen spelades det även musik av Ole Bull, solist var violinisten Semmy Stahlhammer, 1:e konsertmästare vid Kungliga Hovkapellet på Stockholmsoperan.

Klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att lyssna på några av Ole Bulls mest kända verk, inklusive Säterjäntans söndag. Du behöver ha Spotify installerat på din dator.