Hälsningsceremonin i Vita havet. Foto: Kungahuset.se
Kungen förde fru Maria Cavaco Silva till bordet och på sin vänstra sida hade Kungen fru Irina Marcelo Curto.
Drottningen fördes till bordet av president Aníbal Cavaco Silva och på sin högra sida hade Drottningen herr Rui Machete.
Drottningen tillsammans med herr Rui Machete. Foto: David Sica/Stella Pictures
Kronprinsessan fördes till bordet av herr Rui Machete och på sin högra sida hade Kronprinsessan herr António Pires de Lima.
Prins Carl Philip förde Irina Marcelo Curto till bordet och på sin vänstra sida hade Prinsen fru Ylwa Westerberg.
Prins Daniel förde statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth till bordet och på sin vänstra sida hade Prinsen fru Maria Cavaco Silva.
Prins Daniel tillsammans med statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Janerik Henriksson/TT
Kungen höll ett tal under middagen där de långa och nära relationerna mellan Sverige och Portugal betonades. "Sverige och Portugal har band som förenar våra bägge länder under fyra århundraden. 1640 - mitt under det trettioåriga kriget - bröt sig Portugal loss från den Iberiska unionen och utropade sin självständighet. Redan året därpå, i juli 1641, undertecknade Sverige och Portugal ett handels- och vänskapsfördrag." Kungens tal finns att läsa här.
Därefter höll president Cavaco Silva ett tal där presidenten sa följande "De diplomatiska, kommersiella och kulturella kontakterna mellan våra länder har skapat starka vänskapsband och omständigheter som jag nu vill ta tillfället att lyfta fram: Portugal och Sverige, vars folk delar en stark maritim tradition, har i detta historiska arv en förträfflig bas för ett fortsatt samarbete framledes." Ladda ner hela talet här.
Därefter serverades helstekt vildfångad piggvar med beurre blanc smaksatt med brynt smör, rostad spetskål och bakad gulbeta från Nobis gårdar. Detta följdes av helstekt dovhjortytterfilé med sensommartryffelsky, höstens svampkompott, körsbärspotatis och krispig rödbeta.
Middagen avslutades med äpple- och chokladterrin med äpplesorbet och Calvadoskaramell.
Fiskrätten serverades på tallrik ur servis, beställd för drottning Josefina, 1800-talets senare hälft. Tillverkningsort okänd.
Kötträtten serverades på tallrikar ur en servis utförd i Berlin på 1850-talet för drottning Victorias mor, storhertiginnan Louise av Baden.
Glasservisen är en bröllopsgåva till vårt nuvarande kungapar från Sveriges regering och riksdag 1976. Utförd vid Kosta glasbruk efter ritning av Sigurd Persson.
Blomsterdekorationerna vid Kungaparets galamiddag. Foto: Kungahuset.se