När prins Oskar (II) år 1847 reste med fregatten Eugenie i Medelhavet blev han förevigad. Den franske fotografens namn var förmodligen Huillot de Saignez. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.
I början av 1860-talet drabbades Stockholm av »cartomani« — kortmani och Karl XV var med att popularisera de fotografiska visitkorten. Det finns otaliga representativa porträtt bevarade av monarken.
Visitkort. Karl XV, fotograferad av Mathias Hansen omkring 1865. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.
Oskar II vid doktorspromotionen i Lund 1893, fotograferad av Lina Jonn. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.
Under det sena 1800-talet och i början av 1900-talet uppstod piktorialismen, en rörelse som ville höja fotografiets status och få det erkänt som konst. Herman Hamnqvist, redaktör för Fotografisk tidskrift, var dess främsta företrädare i Sverige. Han anlitades vid flera tillfällen av Gustaf V.
Rollen som det konstnärliga fotografiets banérförare togs över av Henry B. Goodwin som år 1924 porträtterade kronprins Gustaf (VI) Adolf och Louise Mountbatten.
Precis som tidigare skulle bilden av de kungliga under fortsättningen av 1900-talet påverkas av nya strömningar inom fotografin.
Den legendariske fotografen Lennart Nilsson, med sin bakgrund i dagspress och bildtidningen Se, skilde sig från tidigare hovfotografer. År 1950 tog han ett porträtt av Gustaf V. Aldrig tidigare hade kungen skildrats så närgånget. Lennart Nilsson tog även de officiella porträtten av Gustaf VI Adolf inför en ny frimärksutgåva 1972 och han fotograferade två år senare Carl XVI Gustaf som nybliven monark.
Officiellt porträtt av Drottningen, 1976. Foto: Lennart Nilsson