Kungen höll sitt tal under middagen hos landshövdingen på Halmstads slott. I talet sa Kungen bland annat:
"Ni har ett fantastiskt län på många sätt. Det vet redan ni som har valt att bo här!"
17.14 Boende i området berättar om Grannsamverkan mot brott. Kungaparet får höra om caféet som drivs som ett socialt företag och om föreningen Hand i Hand, som träffas för olika aktiviteter med gemenskap och samverkan som mål. Föreningen har 113 medlemmar med 24 nationaliteter.
Kungaparet och boende i bostadsområdet Andersberg på Medborgarservicehuset. Foto: Kungahuset.se
17.11 Kungaparet anländer till Medborgarservice Andersberg.
17.03 Kungaparet hälsas välkomna till bostadsområdet Andersberg av Terje Johansson, vd vid Halmstad Fastighets AB. Han berättar om det sociala, prisbelönta arbete som Halmstad Fastighets AB driver tillsammans med boende inom Grannsamverkan i flerfamiljshus mot brott — för trygghet och trivsel. Helen Blomberg, boendeinflytandechef, berättar om olika förbättringar som gjorts i området.
16.52 Lars-Erik Lövdén, vad ville du visa för Kungaparet idag under besöket?
– Jag ville dels visa ett företag som utvecklas och har en särskild nisch på världsmarknaden som Eson comfort har. Sen var det också naturligt att besöka GeKås, det är ett stort besöksmål för länet och en stor arbetsgivare. Jag ville också visa landskapet, så att åka längs den vackra kustvägen var naturligt. Besöket på Halmstadsgruppens museum var viktigt för att visa den kreativitet som präglat, och präglar, länet. Vi avslutar snart i Andersberg där vi vill att visa hur vi utvecklar områden och arbetar med integrationen. Det blev ett intensivt program idag, men Kungaparet verkar nöjda.
16.41 Under bussfärden till bostadsområdet Andersberg berättade Carl Fredrik Graf, kommunstyrelsens ordförande, om Halmstad kommun.
Konstintendent Annelie Tuveros berättar om Stellan Mörners tavla från 1936, där han porträtterat Halmstadgruppen. Från vänster: Egon Östlund (ej medlem), Erik Olson, Axel Olson, Sven Jonson, Stellan Mörner, Waldemar Lorentzon och Esaias Thorén. Foto: Kungahuset.se
Läs mer om Mjellby Konstmuseum.
16.04 Kungaparet anländer till Mjellby Konstmuseum.
Kungen och Drottningen på laxbron över Ätran. Foto: Kungahuset.se
Kungaparet signerade en skylt som ska sitta vid Hertingprojektet. Foto: Kungahuset.se
15.01 Bengt Orsander, biträdande förvaltningschef, berättar om Ätrans sportfiske. Det kostar 120 kr per dag att fiska och man får dra upp två laxar. Det finns kring 300 laxar här och kring 1000 laxar i hela Ätran. Han berättade vidare om Hertingprojektet, som ska återställa laxvandringen på bästa sätt.
14.56 Kungaparet anländer till Hertingsforsen, vid Ätran i Falkenberg. Kommunekolog Ingemar Alenäs berättar om Ätran, som är det främsta laxvattnet på den svenska västkusten. Ätran med biflödet Högvadsån har en genuin vildlaxstam som är extra skyddsvärd. Tack vare en omfattande fiske- och vattenvård har man lyckas behålla den självreproducerande laxen.
14.22 I bussen på väg mot Falkenberg berättar Mari-Louise Wernersson, kommunstyrelsens ordförande i Falkenbergs kommun, om hur Gekås och området runt om bidrar till arbetstillfällen i kommunen. Hon berättar även om kommunens miljöarbete med vatten och sjöar. Kommunen satsar stort på vindkraftverk och snart kommer halva kommunens energibehov att täckas av vindkraften.
14.10 Kungaparet visas runt i varuhuset.
Under högsäsong arbetar cirka 1.400 personer i varuhuset. Varuhuset är 35.000 kvadratmeter stort. Varje dag kommer 1.000 pall med varor in. Varuhuset har 70 utgångskassor och 3.000 parkeringsplatser. Det som säljs mest är strumpor, 13 miljoner par per år.
Kungaparet vid Gekås. Foto Jonas Ekströmer/Scanpix
Kungaparet anländer till Gekås i Ullared. Foto: Kungahuset.se
12.56 Kungaparet stiger på bussen för vidare färd mot Ullared.
11.50 Lunch serveras på Torups Gästgivaregård.
Kungaparets tågbiljett. Foto: Kungahuset.se
Lisa Mela Svärd och Krister Engström är medlemmar i föreningen Landeryds Järnvägsmuseum och har förberett dagens resa mellan Landeryd och Torup. Foto: Kungahuset.se
11.30 Lisa Mela Svärd är styrelsemedlem i föreningen Landeryds Järnvägsmuseum och konduktör på resorna. Hur har resan förberetts?
— Det har vart mycket med det materiella, det stora jobbet är att starta loket. Vi har haft två lok igång ifall det skulle hända något och det var tur för igår ville inte det ena loket starta. De är inte som diesellok där man bara trycker på en knapp.
11.28 Krister Engström, en av grundarna i föreningen Landeryds Järnvägsmuseum, berättar om arbetet med att rusta upp och driva ånglok B1312, som Kungaparet reser med.
Kungaparet inför avfärd mot Torup. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Ångloket B1312 ägs av Landeryds järnvägsmuseum. Loket tillverkades 1916 i Motala och väger 116 ton, är 19,4 meter långt och får köra i 90 km/h. Den här loktypen var en av de vanligaste hos SJ och byggdes i 96 exemplar. B1312 drog både person och godståg.
Läs mer om Landeryds järnvägsmuseum.
Kungaparet vid Landeryds järnvägsstation. Foto: Kungahuset.se
Eson Comforts ägare Anders Erlandsson berättar för Kungaparet om familjeföretaget. Foto: Kungahuset.se
Kungaparet och Anders Erlandsson på Eson Comfort i Landeryd. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
10.20 Resan går genom Hylte kommun. Mats Folkeson berättar om järnbruket som grundades under 1700-talet och som lade grunden till områdets industrialisering. Bland annat finns Stora Enso/Hylte Bruk här idag.
09.47 Mats Folkeson länsantikvarie berättar om Halland ur ett historiskt perspektiv, bland annat om stadsprivilegierna som Halmstad fick 1307, och om sevärdheter längs resan mot Landeryd.
09.40 Avfärd med buss mot Landeryd. Landshövding Lars-Erik Lövdén berättar om nuläget i Halland.
09.32 Kungaparet hälsas välkomna till Hallands län av landshövding Lars-Erik Lövdén.
Dagen i Hallands län avslutas med middag hos landshövdingen på Halmstads slott. Kungen håller tal.