Statsbesök från Island – dag 1

Onsdagen den 17 januari till och med fredagen den 19 januari besöker Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson Sverige på inbjudan av Kungen. Islands och Sveriges gemensamma historia, värdegrund och kultur, hållbarhet och bostadsbyggande samt medicinskt forskningssamarbete står i fokus för statsbesöket.

President Jóhannesson kommer till Sverige tillsammans med sin hustru Eliza Reid. I den medföljande delegationen ingår bland andra utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson, representanter för isländska företag och organisationer.

Det tre dagar långa besöket äger rum i Stockholm och Uppsala.

Vid ceremonin på Inre borggården. Foto: Kungahuset.se

Vid H.M. Konungens hovstall hälsade Kungaparet president Guðni Jóhannesson och Eliza Reid välkomna. Därefter åkte Kungaparet och presidentparet kortege med eskorttropper och standarvakt ur Kungliga livgardet till Kungliga slottet.

På Inre borggården hölls välkomstceremonin. Efter att nationalsångerna spelats inspekterade Kungen och presidenten hederskompaniet. Ceremonin fortsatte i Rikssalen där representanter för riksdag och regering fanns på plats för att välkomna presidentparet.

Gåvor utbyttes i Pelarsalen och där deltog även Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia och Prins Daniel.

Prinsessan Sofia, Prins Carl Philip, Eliza Reid, president Guðni Jóhannesson, Kungen, Drottningen och Prins Daniel i Pelarsalen på Kungliga slottet. Foto: Janerik Henriksson/TT

I Lovisa Ulrikas matsal på Kungliga slottet gav sedan Kungen och president Jóhannesson ett uttalande för media.

Kungen sa: "Vi har ett spännande program framför oss de närmaste dagarna, med särskilt fokus på gemensam historia, kultur och värderingar, medicinskt forskningssamarbete samt hållbarhet och bostadsbyggande. Frågor som är viktiga för framtiden – och där vi har mycket att lära oss av varandra.

För att nämna bara ett par exempel så är ju Island internationellt framgångsrikt inom naturturism – en bransch med stor tillväxtpotential för svensk del. Och här i Sverige ligger vi långt framme inom hållbart byggande, samtidigt som man i Island planerar att bygga ett stort antal bostäder de närmaste åren.

Ett statsbesök som detta innebär att relationen mellan två länder bekräftas. Men det är också ett tillfälle att utbyta kunskaper och idéer."

Läs talet i sin helhet.

Se Kungens och president Jóhannessons tal. Film: Kaffegruppen/Kungahuset.se

Kungaparet gav därefter lunch för presidentparet.

Under eftermiddagen träffade president Guðni Jóhannesson talman Urban Ahlin i riksdagen. Statsminister Stefan Löfven tog därefter emot presidenten i Rosenbad för överläggningar.

Drottningen och Eliza Reid besökte under eftermiddagen Skattkammaren och Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet och därefter Stockholms stadsbibliotek. På stadsbiblioteket hölls ett seminarium, Found in translation, om främjande av litteratur utomlands och om översättningars och översättares roll i sammanhanget. Eliza Reid höll inledningsanförandet med rubriken Books build bridges.

Moderator Harald Hultqvist, Helen Sigeland, Svante Weyler, John Swedenmark och Eliza Reid under seminariet ”Found in translation”, på Stockholms stadsbibliotek. Foto: Kungahuset.se

Statsbesökets första dag avslutas med Kungaparets galamiddag för presidentparet på Kungliga slottet

Gästerna hälsas välkomna i Vita Havet. Middagen hålls därefter i Karl XI:s galleri.

Gästerna välkomnas i Vita Havet. Foto: Kungahuset.se

Kungen förde Eliza Reid till bordet. På sin vänstra sida hade Kungen talmannens maka Jenni Ahlin.

Drottningen fördes till bordet av president Guðni Jóhannesson. På sin högra sida hade Drottningen talman Urban Ahlin.

Prins Carl Philip förde talmannens maka Jenni Ahlin till bordet. På sin vänstra sida hade Prinsen statsrådet Helene Hellmark Knutsson.

Prinsessan Sofia fördes till bordet av statsminister Stefan Löfven. På sin högra sida hade Prinsessan president Guðni Jóhannesson.

Prins Daniel förde isländske utrikesministerns maka Ágústa Johnson till bordet. På sin vänstra sida hade Prinsen Eliza Reid.

Drottningen och president Guðni Jóhannesson. Foto: Kungahuset.se

Under kvällen höll Kungen tal och sa: ”Sverige och Islands relationer är utomordentligt goda. Vår gemenskap går långt tillbaka i historien och tar sig i dag många olika uttryck.

För det första hjälper vi varandra. Vi samarbetar både bilateralt och på nordisk, europeisk och internationell nivå. Vi har också en långtgående samsyn i många viktiga frågor. Inte minst när det gäller mänskliga rättigheter, jämställdhet och miljö.

För det andra finns det en kulturell samhörighet mellan våra folk och länder; ett, kan man säga, ömsesidigt intresse. [ … ]

Och så har vi det tredje och kanske starkaste uttrycket för vår gemenskap: de personliga banden. Många svenskar väljer att bo, arbeta och studera i Island. Och då menar jag inte bara förbundskaptener i fotboll! Många islänningar gör detsamma i Sverige.”

Läs talet i sin helhet.

MENY

Confit på röding med örter, picklade granskott,
forellromsvinägrett och gräslöksolja

*

Smörbakad torskfilé med rökta torskkinder,
brandade och pepparrotssmörsås

*

Helstekt dovhjortytterfilé med bräckt anklever, potatisfondant,
viltsky med svart Perigodtryffel och spröda spenatblad

*

Citronmousse med yoghurtglass och maränger

Middagen i Karl XI:s galleri. Foto: Raphael Stecksén

Om statsbesök

Statsbesök är den högsta formen av besök mellan två länder och sker på statschefsnivå. I Sverige är det därför Kungen som bjuder in till statsbesök i Sverige och avlägger statsbesök utomlands. Ett eller flera statsråd representerar alltid vid statsbesök.

Läs mer.