Representationsmiddag på Kungliga slottet

Torsdagen den 31 maj bjöd Kungaparet in till representations­middag på Kungliga slottet.

Kungen hälsar på talman Urban Ahlin. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Gästerna togs emot och hälsades välkomna av Kungaparet, Kronprinsessparet och Prinsparet i Vita Havet. Middagen serverades i Karl XI:s galleri.

Kronprinsessparet i Vita havet. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Inbjudna är representanter från diplomatiska kåren, riksdag, regering, myndigheter, vetenskap, idrott, näringsliv, kultur samt personer som Kungafamiljen mött vid resor.

Bordsplacering

Kungen förde statsrådet Margot Wallström till bordet. På sin vänstra sida hade Kungen fru Jenni Ahlin.

Drottningen fördes till bordet av talman Urban Ahlin och hade på sin högra sida statsrådet Ardalan Shekarabi.

Statsrådet Ardalan Shekarabi och fru Therese Skoglund Shekarabi. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Kronprinsessan fördes till bordet av statsrådet Gustav Fridolin och hade talmannen på sin högra sida.

Prins Daniel förde fru Jenni Ahlin till bordet. På sin vänstra sida hade Prins Daniel statsrådet Lena Hallengren.

Prins Carl Philip förde Kroatiens ambassadör Anica Djamic till bordet. På sin vänstra sida hade Prins Carl Philip utrikesministern.

Prinsessan Sofia fördes till bordet av statsrådet Shekarabi och hade på sin högra sida Kazakstans ambassadör Dastan Yeleukenov.

Ta del av gästlistan härPDF

Dukning

Kvällens första rätt serverades på en servis beställd för konung Gustav VI Adolf och drottning Louise vid Uppsala Ekeby 1954. Servisen är ritad av Sven Erik Skawonius.

Fisk-, kött- och efterrättstallrikarna vid kvällens middag är en gåva från riksdag och regering till Kungen på 50-årsdagen 1996. Servisen är från Hackman-Rörstrand Gustafsberg och designad av Karin Björquist.

Middagsbordet i Karl XI:s galleri. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Bordssilvret är från den brasilianska silverservisen.

Bordslinnet är vävt i Schweiz år 1990 på Scheitling & Borner-väveriet. Mönstret består av ett bladornament som omringar Kungaparets gemensamma monogram.

 

Meny

Ankleverterrin med honungsbakat fikon
och vinägrett med vita russin

Smörstekt gösfilé från Hjälmaren med inkokt vit sparris,
potatispuré med Västerbottenost, älvdalsrom och beurre blanc

Stekt lammytterfilé med rillette på lammlägg, bakad spetskål
och lammsky med rosmarin och lammbräss

Rabarbertartelett med citronkräm, ängsyraglass,
inkokt rabarber och rabarbermaräng

 

Kvällens meny. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se