Prinsessan Sofia vid Global Child Forum

Tisdagen den 8 september deltog Prinsessan Sofia i Global Child Forums regionala forum för Södra Afrika i Pretoria, Sydafrika.

Forumet i Pretoria samlade deltagare från 15 länder i södra Afrika och bland dem fanns representanter från regeringar, näringsliv, det civila samhället och den akademiska världen. Fokus låg på att bygga partnerskap och hållbarhet för att skydda barns rättigheter i södra Afrika.

Forumets beskyddare Dr. Graça Machel och Prinsessan Sofia inledningstalade. Prinsessan sa bland annat:

”Det finns fortfarande tydliga kränkningar av barnets rättigheter och det är viktigt att engagera alla samhällssektorer, inklusive regeringar, företag, det civila samhället och glöm inte de lokala icke-statliga organisationerna och barnen själva. Och den största utmaningen är att alla sektorer tänker och arbetar på olika sätt, därför är det viktigt att samla alla och tillsammans vidta åtgärder .”

» Läs talet i sin helhet (på engelska)

Under dagen talade bland andra DR. Nkosazana Dlamini Zuma, ordförande för Afrikanska Unionens Kommission, Dr. Benyam Dawit Mezmur, ordförande för FN:s Barnrättskommitté samt vice ordförande  för African Committee of Experts on the Rights and Welfare of the Child, och Veronica Yates, chef för The Child Rights International Network (CRIN) Länk till annan webbplats..

Dagen avrundades med ett panelsamtal kring vikten av att barns rättigheter genomsyrar hela samhället.

Dr. Graça Machel uppmanade alla att tänka: ”What can I do more, what can I do better”.

Star Choir South Africa och Triple and Touch avslutade forumet. Foto: Kungahuset.se

Global Child Forum

Kungaparet startade Global Child Forum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 2009. Forumet syftar till att stimulera dialog och ledarskap och förbättring av barns rättigheter i linje med barnkonventionen.