Kungen vid Scouternas sommarläger

Fredagen den 11 augusti besökte Kungen Scouternas sommarläger Jamboree17, på Rinkabyfältet i Kristianstad. Kungen är hedersordförande för Scouterna och för World Scout Foundation.

Jamboree17 arrangeras av Scouternalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster den 5­-12 augusti på Rinkabyfältet utanför Kristianstad och samlar över 11 000 personer från 29 länder.

Kungen anländer till Rinkabyfältet och Jamboree17. Foto: Björn Lindgren/TT

Kungen fick inledningsvis höra om hur lägerveckan fortlöpt och därefter blev det en rundvandring på lägerområdet. Bland annat fick Kungen ta del av aktiviteter som Free Being Me – Scouternas arbete för att ge barn och unga en ökad självkänsla och självförtroende. I området besöktes också olika ”hubbar” där program med aktiviteter och utmaningar, specifikt utvecklat för olika åldersgrupper, hölls.

Under eftermiddagen träffade Kungen representanter för lägrets stabs- och ledningsfunktion och fick höra om lägrets uppbyggnad, ledning och styrning.

Fikapaus hos Vällingby och Växjö scoutkår. Foto: Kungahuset.se

Kungen, Drottningen och Scouternas generalsekreterare Katarina Hedberg vid lägrets avslutningsceremoni. Foto: Kungahuset.se

Kvällen avrundades med en avslutningsceremoni för Jamboree17. Kungen höll tal och sa:

”För flera av er är detta inte bara er första jamboree, utan första gången som ni provar på scouting. Låt oss hoppas att de här dagarna har gett mersmak.

Jag var i tioårsåldern när jag var på mitt första scoutläger. I dag, sex decennier senare, är jag fortfarande scout. Varför då, kan man fråga sig? Ja, svaret är enkelt. Det finns inget annat sammanhang som har gett mig lika mycket och där jag har haft lika roligt.

Först och främst tänker man förstås på nya vänner, gemenskap och äventyr. Eller hur? Men scouterna står också för goda värderingar. Och då menar jag inte bara i ord, utan i praktiken.

Vi som är scouter vet vad det betyder att värna om naturen. Vi kan det här med att visa varandra hänsyn och respekt. Och vi förstår hur viktigt det är att alla i gruppen får vara med. De här värderingarna präglar också jamboreen, som har haft öppenhet, delaktighet och stärkt självkänsla som ledord. I dag har jag tagit del av några punkter på ert program. Det har varit både roligt och inspirerande."

Läs talet i sin helhet.

Kungen skriver sitt namn på det minnesmonument som nu finns på Rinkabyfältet. Foto: Kungahuset.se

Om Scouterna

Kungen är hedersordförande i svenska Scouternalänk till annan webbplats och sedan 1977 hedersordförande i World Scout Foundation (WSF). länk till annan webbplatsWSFs syfte är att samla in medel för att stötta och fortsätta utveckla den globala scoutrörelsen.

Scouterna är en barn- och ungdomsrörelse som verkar i nästan alla världens länder och som vilar på en stark värdegrund och jobbar för att göra världen bättre.