Kungen invigde Den tänkande handen

Torsdagen den 27 april invigde Kungen teckningsutställningen Den tänkande handen på Kungliga slottet. Tio utvalda tecknares bidrag visas i Gustav III:s antikmuseum.

Till tävlingen Den tänkande handen – H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare kom 283 bidrag in från konstnärer, arkitekter, illustratörer och speldesigners. Tio tecknares bidrag har nu valts ut och visas i Gustav III:s antikmuseum.

Konstnär Cecilia Hultman berättar om sitt bidrag. Foto: Kungahuset.se

Under en ceremoni i Bernadottebiblioteket invigde Kungen utställningen och sa: ”Kung Gustaf VI Adolf, min farfar, hade ett genuint och levande konstintresse. Han samlade inte bara på redan etablerade konstnärers verk, utan följde också med stort intresse de nya talangerna. [ … ]

Bland dessa teckningar, omkring tusen blad, finns många vinnande bidrag från stipendietävlingen Unga Svenska Tecknare. För min farfar var detta en årlig konsttradition. Men också ett tillfälle att lyfta fram och uppmuntra begåvade svenska konstnärer ur den yngre generationen. Jag kommer väl ihåg den spännande vårsalongen.

Det är en stor glädje för mig att se hur traditionen nu tas upp på nytt – i en ny form för en ny tid. Och det är förstås särskilt roligt att utställningen visas här, på Kungliga Slottet.”

Läs talet i sin helhet.

Kungen i samspråk med konstnär Rasmus Richter. Foto: Kungahuset.se

De nominerade tecknarna som ställer ut i Gustav III:s antikmuseum är: Naima Callenberg, Love Dahlstedt, Ester Eriksson, Cecilia Hultman, Rasmus Richter, Roger Smeby, Assar Tallinger, Sara Wallgren, Elisabeth Widmark och Cedric Jaques Yu.

En jury kommer att bedöma teckningarna och tre stipendiater utses. De tillkännages den 6 juni.

Den tänkande handen visas 28 april – 25 juni i Gustav III:s antikmuseum

Läs mer om utställningen.

Kungen tar del av animatör Assar Tallingers verk. Foto: Kungahuset.se

Om Den tänkande handen - H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare

Vid Kungens 70-årsdag 2016 instiftades en stipendiefond av Elisabeth och Gustaf Douglas med syfte att lyfta fram unga yrkesutövare som arbetar med teckning som arbetsredskap. Tävlingen är öppen för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område.

Tre stipendiater utses och tilldelas 100 000 kronor vardera. Målet är att uppmärksamma den särskilda kunskap som samspelet mellan öga och hand ger för att utveckla tänkandet och höja statusen på visuell gestaltning.

Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) arrangerar tävlingen i samarbete med Kungl. Hovstaterna. Den tänkande handen kommer att vara årligen återkommande.