Kungen delade ut pris till Årets nybyggare

Kungen tillsammans med Susanne Najafi som utsågs till ”Årets pionjär”.

Kungen tillsammans med Susanne Najafi som utsågs till ”Årets pionjär”. Foto: Mattias Hellström/SPA

Måndagen den 4 november delade Kungen ut pris till Årets nybyggare vid en ceremoni i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

Priset delas ut varje år och går till entreprenörer med utländsk bakgrund som nått framgång i sitt företagande. Årets ceremoni inleddes med att Kungen hälsade alla välkomna. I sitt tal sa han bland annat:

”Låt mig också nämna nomineringskommittéernas arbete för att få fram fler kvinnliga kandidater till de olika priserna. Det finns så många driftiga och framgångsrika kvinnliga företagsledare i vårt land, många av dem med invandrarbakgrund. Att de syns i sammanhang som detta är både i tiden och på tiden.”

Läs hela Kungens tal

Kungen hälsar välkommen till Kungliga slottet.

Kungen hälsar välkommen till Kungliga slottet. Foto: Mattias Hellström/SPA

Kungen delade ut utmärkelsen Årets nybyggare i följande kategorier:
Årets nystart, Årets pionjär och Årets unga pionjär, samt ett hederspris.

Ur juryns motiveringar:

Ahmed Ablah från Halmstad stenhuggeri AB tilldelades utmärkelsen ”Årets nystart” och fick ta emot en plakett från Kungen och en check från SEB.

Ahmed Ablah från Halmstad stenhuggeri AB tilldelades utmärkelsen ”Årets nystart” och fick ta emot en plakett från Kungen och en check från SEB. Foto: Mattias Hellström/SPA

Årets nystart: Ahmed Ablah

Ahmed kommer från en familj som i generationer verkat som stenhuggare. I Syrien drev han ett stenhuggeri i 12 år med 15 anställda. Hans passion är stenhuggeri och konst. Det har lett honom till att skapa enastående stenskulpturer.

Få i Sverige besitter hans kunnande på området. Innan han startade Stenhuggeriet drev han en biltvätt. Sålde den och arbetade därefter på ett stenhuggeri i Halmstad. När det gick i konkurs tog han över verksamheten och har idag utvecklat ett erkänt och välfungerande stenhuggeri, som numera får specialbeställningar från hela landet.

”Ahmed har med stor drivkraft i olika yrkesalternativ hittat tillbaka till sitt ursprungliga yrke som stenhuggare och utvecklat ett unikt bolag i skärningspunkten mellan tradition, konstnärskap, hantverk och effektivisering”

Läs mer om Halmstad stenhuggerilänk till annan webbplats

Nomineringskommitténs ständige sekreterare Rafael Bermejo presenterar nomineringsarbetet för Årets nybyggare 2019.

Nomineringskommitténs ständige sekreterare Rafael Bermejo presenterar nomineringsarbetet för Årets nybyggare 2019. Foto: Mattias Hellström/SPA

Årets pionjär: Susanne Najafi

Susanne har grundat sju bolag varar tre inom tech-sektorn. Det största är Eleven (Unity Beauty Group) – en av nordens största e-handlare inom skönhetsprodukter. Hon har gjort en enastående resa från Rinkeby i Stockholm till finansetablisse­manget.

Hennes erfarenheter delar hon nu med sig till företagare i tidiga skeden och bistår dem att expandera. BackingMinds vision är att förändra investerar­landskapet i Sverige. Målet är att alla entreprenörer ska ha samma möjlighet till att växa sitt bolag, oavsett vem man känner, vilken bakgrund man har eller var man bor.

”Susanne Najafi, för både en inspirerande personlig resa och en dokumenterad framgångsrik entreprenörskarriär som lett fram till skapandet av BackingMinds, ett riskkapitalbolag med en tydlig egen nisch och internationella ambitioner, där hållbarhet är en integrerad del och där flera unga lovande redan företag finns i portföljen”

Läs mer om BackingMindslänk till annan webbplats

Kungen överlämnar plaketten för ”Årets unga pionjär” till Noel Abdayem på The Humble Co.

Kungen överlämnar plaketten för ”Årets unga pionjär” till Noel Abdayem på The Humble Co. Foto: Mattias Hellström/SPA

Årets unga pionjär: Noel Abdayem

The Humble Co. grundades av Noel Abdayem, tandläkaren som sadlade om till entreprenör, efter att ha upplevt den negativa miljöpåverkan av plastavfall under en volontärresa på Jamaica.

The Humble Co. tar sitt samhällsansvar på stort allvar och donerar tre procent av sin omsättning till den oberoende ickevinstdrivande organisationen Humble Smile Foundation. Detta har bidragit till att mer än 100 000 barn runt om i världen har fått tandvård och att utsatta samhällen har fått utbildning kring munvård. Bolagets flaggskeppsprodukt, Humble Brush har ersatt över 15 miljoner plasttandborstar och finns för närvarande i över 25 länder.

”Noel Abdayem har med visionärt och uthålligt entreprenörsarbete skapat ett internationellt snabbväxande och lönsamt företag inom munhälsa, en bransch präglad av hård konkurrens från de stora konsumentbolagen. The Humble Co bidrar med både sina produkter och sitt samhällsengagemang till hälsosammare och hållbara samhällen runt om i världen.”

Läs mer om The Humble Co.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om The Humble Smile Foundationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kungen delar ut hederspriset till Sam Manaberi från Trine.

Kungen delar ut hederspriset till Sam Manaberi från Trine. Mattias Hellström/SPA

Hederspris till Sam Manaberi

Genom sitt företag Trine har Sam Manaberi medverkat till att 2,3 miljoner människor har erhållit elektricitet genom solenergisatsningar i utvecklingsländer.

Hederspriset delas ut vid exceptionella tillfällen till en individ som utför en unik social och hållbar insats. Insatsen ska ha en tydlig koppling till företagande med utländsk bakgrund och individen ska, vid genomförandet av insatsen, ha haft sin bas i Sverige.

Läs mer om Trinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om Årets nybyggare

Utmärkelsen Årets nybyggarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster instiftades 1999. Syftet med priset är att skapa förebilder och visa på goda exempel.

Det är stiftelsen Internationella Företagarföreningen i Sverige (IFS) som årligen utser Årets nybyggare.

Kungen är beskyddare av Årets nybyggare.