Kungen besöker Japan med Royal Technology Mission

Tisdagen den 16 februari till och med fredagen den 19 februari deltar Kungen i den 23:e Royal Technology Mission (RTM), en internationell delegationsresa med fokus på teknik, vetenskap och näringsliv. I år går resan till Japan och samlar 29 företrädare från näringsliv och myndigheter. Delegationen leds av IVAs preses Leif Johansson.

Tisdag 16 februari

Efter att delegationen landat i Tokyo besöktes TV-tornet Sky Tree Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Delegaterna fick veta mer om den teknik som har gjort det möjligt att bygga så högt i ett så jordbävningsdrabbat område som Tokyo.

Arkitektbyrån Nikken Sekkei presenterade Sky Tree TV-torn och berättade om design, byggnadskultur och teknologi. Foto: Elin Vinger Elliot/IVA

Under eftermiddagen gav Business Sweden i Tokyo en presentation av landet. Japan är världens tredje största ekonomi och Sveriges näst största exportmarknad i Asien. Det finns idag cirka 1.500 svenska företag som bedriver handel med Japan, varav ungefär 150 bolag är etablerade på den japanska marknaden

På kvällen hölls en middag där Magnus Robach, Sveriges ambassadör i Japan, stod värd.

Onsdag 17 februari

Andra dagen i Tokyo inleddes med ett företagsbesök hos Hitachi. Delegationen fick inblick i olika affärs-, teknik- och strategiutmaningar.

Därefter besöktes Tokyo universitet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Temat var energiforskning i Japan efter Fukushima – tekniker och samarbete samt forsknings- och innovationssystem – inkubatorer, kommersialisering och samarbeten.

Delegationen fick ta del av forskningen som bedrivs i Tokyo Women’s Medical Universitys laboratorium. Foto: Kungahuset.se

Under eftermiddagen stod Tokyo Women’s Medical University Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på agendan, delegationen fick en presentation av universitetet och besöka deras laboratorier.

Torsdag 18 februari

Tredje dagen inleddes på det stora vetenskaps- och teknikmuseet Miraikan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Delegationen fick ta del av utställningar på temat robotik och rymden. Museets ambition är att dela med sig av de mest nytänkande vetenskapliga och tekniska framstegen och arbetar nära forskare för att producera utställningar, seminarier och workshops.

På Miraikan som är ett nationellt museum för ny vetenskap och innovation. Foto: Kungahuset.se

RTM höll en presskonferens på Miraikan dit Japansk media var inbjuden. Kungen inledde med att berätta om IVA och RTMs internationella delegationsresor. Ambassadör Magnus Robach, IVAs preses Leif Johansson och IVAs vd Björn O. Nilsson berättade om Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVAs) arbete och om japansk-svenska intressen såsom samarbeten inom forskning och handel.

I Fujifilms "innovationshub". Foto: Kungahuset.se

Under eftermiddagen genomfördes två företagsbesök. Det första hos FujiFilm där ämnet var att gå från film till ett innovativt high-tech-företag och om framtida tillväxtmarknader.

Därefter besöktes Canon där delegationen fick hör om företagets arbete med att utveckla nya affärer och om framtida tillväxtmarknader. 

Kvällen avslutades med RTMs officiella middag, med inbjudna gäster.

Utsikt från höghastighetståget Shinkansen: Mount Fuji som är Japans högsta berg. Foto: Kungahuset.se

Fredag 19 februari

På fredagen gick resan med Japans höghastighetståg Shinkansen till Nagoya. Där besöktes två företag. Först Mitsubishi Heavy Industries, Lmtf, där delegaterna fick veta mer om tillverkningen av passagerarplanet MRJ90. Hos biltillverkaren Toyota fick delegationen bland annat möjlighet att testköra företagets nya bränslecellsbil.

Under introduktionsgenomgång vid Mitsubishi Heavy Industries, Lmtf. Foto: Kungahuset.se

Efter återfärd till Tokyo mötte delegationen under eftermiddagen Japans premiärminister Shinzō Abe.

Kungen avslutade dagen och resan i Japan med att träffa Japans kejsare Akihito för middag och överläggningar.

Royal Technology Mission (RTM)

På Kungens initiativ har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sedan 1984 arrangerat så kallade Royal Technology Missions (RTM) runtom i världen. Kungen är IVAs högste beskyddare.

RTM är en delegationsresa för svenska företagsledare, myndighets- och högskolerepresentanter. Syftet med resorna är främst att skapa nya kontakter som kan leda till utökat idé- och affärsutbyte. Kungen deltar på dessa delegationsresor.