Kungaparet vid Vikingaliv

Fredagen den 28 april deltog Kungaparet i invigningen av Vikingaliv. Museet som är helt tillägnat vikingatiden ligger i Wasahamnen på Kungliga Djurgården i Stockholm.

Under fredagseftermiddagen invigdes museet Vikingaliv på Kungliga Djurgården i Stockholm.

Kungen höll tal och sa: "Historien är rörlig materia. Genom forskning och ny teknik gör vi ständigt nya upptäckter om vårt förflutna.

Till exempel fick vi häromdagen veta att forskare lyckats spåra en del av Vasaskeppets virke till ekskogar i Polen. Ett land som Sverige då låg i krig med.

På samma sätt har modern arkeologi gett oss nya insikter om hur vikingarna levde. Och det är den kunskapen som ligger till grund för Vikingaliv.

Att berätta om historien på ett sätt som är både korrekt och inspirerande, som väcker lust att lära mer; Det är svårt. Det kräver engagemang och kreativitet. Jag vill ge en eloge till er som på olika sätt hjälpt till att förverkliga detta museum. Genom ert arbete bidrar ni till att öka kunskapen om vår gemensamma historia."

Läs talet i sin helhet.

LG Nilsson, gestaltningsansvarig, visar en viking från 900-talet i naturlig storlek som har rekonstruerats med hjälp av DNA-teknik. Foto: Kungahuset.se

Om Vikingaliv

Museet Vikingaliv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vill åskådliggöra livet som viking utifrån olika perspektiv baserat på fakta och de senaste upptäckterna från vikingatiden. Huvudattraktionen är Ragnfrids Saga, en berättelse om livet på vikingatiden - både hemma på gården och ute i världen.

På Vikingaliv finns även en utställningsdel där besökare bland annat får lära sig om barnens och kvinnornas roll, hur man bodde, hur man odlade och vad man åt samt hur man levde och reste.

Bakom initiativet till Vikingaliv står fyra grundare: Staffan Götestam, ansvarig regi och manus, Fredrik Uhrström, arbetande styrelseordförande, LG Nilsson, ansvarig för gestaltning och scenografi, samt vd Ulf Larsson.