Kungaparets statsbesök till Bhutan – dag 1

Onsdagen den 8 juni inleddes Kungaparets statsbesök i Bhutan. Med på resan är statsrådet Annika Strandhäll och företrädare för svenskt näringsliv. Detta är det första statsbesöket länderna emellan.

Statsbesöket inleddes med en välkomstceremoni på Paros internationella flygplats.

Under eftermiddagen ägde en ceremoniell mottagning rum på Tashiccho Dzong med en traditionell procession (chipdrel). Därefter spelades nationalsångerna och hedersvakten inspekterades.

Kungaparet vid den traditionella processionen på väg mot välkomstceremonin på Tashiccho Dzong, religiöst och politiskt centrum i Bhutan. Foto: David Sica/Stella Pictures

Kungaparet träffade sedan Bhutans Kungapar för samtal.

Senare under dagen hade Kungen möte med premiärminister Tshering Tobgay i huvudstaden Thimphu.

Kungen och premiärminister Tschering Tobgay. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Dagen avslutades med en middag på Lingkana-palatset under värdskap av Bhutans Kungapar.

Förberedelser inför Kungaparets ankomst. Foto: David Sica/Stella Pictures

Den 8–11 juni avlägger Kungaparet statsbesök i Bhutan på inbjudan av Kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.

Diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Bhutan upprättades 1985. Statsbesöket är ett tillfälle att ytterligare stärka de politiska, ekonomiska och kulturella banden mellan länderna som har flera beröringspunkter, bland annat engagemanget för klimat, miljö och hållbar utveckling.

Kungaparet i Himalaya

Kungaparet gjorde hösten 1993 en privat resa till Bhutan för att vandra i Himalayas bergstrakter. Se SVT:s dokumentär Kungaparet i Himalaya Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som sändes i januari 1994.