Kronprinsessan besökte Google

Torsdagen den 7 mars besökte Kronprinsessan Googles Sverige kontor i Stockholm. Under besöket fick Kronprinsessan information om Googles verksamhet i Sverige och en rundvandring av kontoret.

Kronprinsessan välkomnades av Googles Sverigechef Anna Wikland och Sara Övreby, samhällspolitisk chef.

Kronprinsessan välkomnades av Googles Sverigechef Anna Wikland och Sara Övreby, samhällspolitisk chef. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Moln- och annonstjänster

Besöket inleddes med att Kronprinsessan fick en presentation av företaget och hur Google använder sig av AI (artificiell intelligens). Eva Fors, chef för Google Cloud i Sverige, berättade om hur Google arbetar för att få svenska företag att utvecklas och växa med hjälp av digitalisering.

Kronprinsessan i Google ljudlabb där ny produkter utvärderas.

Kronprinsessan, Anna Wikland och Maria Palmqvist i Google ljudlabb där ny produkter utvärderas. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Realtidskommunikation

Google Sverige har i dag 185 ingenjörer vars fokus ligger på utveckling av realtidskommunikation, RTC.

Rikard Herlitz, teknisk chef, berättade om WebRTC – ett öppet gränssnitt för webbprogrammering som Google använder för sina kommunikationstjänster.

Kronprinsessan och Rikard Herlitz i hårdvarulabbet för ljudprodukter.

Kronprinsessan och Rikard Herlitz i hårdvarulabbet för ljudprodukter. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Avslutningsvis fick Kronprinsessan en presentation av hur Google kan användas för att utveckla smarta produkter i hemmet.

Om Google

Google grundades 1998 och var inledningsvis uteslutande en söktjänst för internet men arbetar i dag även med annonsering på nätet, molntjänster och mjuk- och hårdvaruprodukter. Google finns tillgängligt för användare i 190 länder.

Företaget har 85 000 anställda runt om i världen och har haft kontor i Sverige sedan 2004, där i dag drygt 200 medarbetare arbetar.