Drottningen vid Hospício da Princesa Dona Maria Amélia

Tisdagen den 2 maj var Drottningen på Madeira för att inviga en ny avdelning för äldre på Hospício da Princesa Dona Maria Amélia.

Drottningen var i Funchal på Madeira för att inviga en ny avdelning för äldre på Hospício da Princesa Dona Maria Amélia.

Drottningen inviger den nya avdelningen, bredvid fader José Alves och Miguel Albuquerque, president för den lokala regeringen på Madeira. Foto: Miguel Moniz

Under invigningen höll Drottningen tal och sa:

”Att ge våra äldre bästa möjliga vård och omsorg är en fråga som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Viljan att ta hand om dem som en gång tagit hand om oss är en universell drivkraft som förenar oss människor, oavsett var vi lever och verkar. Och jag är övertygad om att vi har allt att vinna på att lära oss av varandra.

[ … ]

Som ni vet finns det en speciell och mycket långvarig relation mellan det svenska kungahuset och detta Hospice.

Redan år 1853 grundade kejsarinnan Amélia ett sjukhus här på Madeira ”för behandling av lungsjuka personer”. Vid sin död testamenterade Kejsarinnan sjukhuset till sin syster, Drottning Josefina av Sverige. Hon var gift med min mans farfars farfars far, Kung Oscar I.

År 1877 omvandlade Drottning Josephine Hospicet till en stiftelse och senare samma år åtog sig St Vincent-orden i Paris att driva verksamheten under stiftelsens överinseende. En tradition som än i dag, nästan ett och ett halvt sekel senare, bärs vidare av de skickliga systrarna.

Det är med stor glädje och stolthet som både Kungen och jag fortfarande stödjer verksamheten. Detta är tredje gången jag besöker Hospicet. Även Kungen och Kronprinsessan Victoria har varit här vid ett flertal tillfällen.”

Läs talet i sin helhet.

Drottningen fick också tillfälle att besöka barnen på skolan. Det tidigare lungsjukhuset omfattar numera förskola, skola och ett äldreboende. Foto: Miguel Moniz

Kejsarinnan Amalia av Brasilien grundade sjukhuset "för behandling av lungsjuka personer" på Madeira år 1853, samma år som hennes dotter Maria Amélia avled efter att länge ha varit försvagad av lungtuberkulos. Kejsarinnan överlät sjukhuset - Hospício da Princesa Dona Maria Amélia – till Drottning Josefina av Sverige, och enligt testamentet skulle arvet ägas och förvaltas av det svenska Kungahuset.

Drottning Josefina åtog sig att formalisera stiftelsen och tillgångarna förvaltas av H.M. Konungens Hovförvaltning.

Drottningen i Jardim do Hospício Princesa D. Maria Amélia, en offentlig trädgård i anslutning till sjukhemmet och skolan. Foto: Miguel Moniz