Drottningen inviger Kungliga brudklänningar 1976-2015

Måndagen den 17 oktober invigde Drottningen utställningen Kungliga brudklänningar 1976-2015 i Rikssalen på Kungliga slottet. Kronprinsessan och Prinsessan Sofia närvarade vid invigningen. I utställningen visas brudklänningar som burits av fem kungliga brudar under fyra decennier.

I år är det 40 år sedan Fröken Silvia Sommerlath och Carl XVI Gustaf vigdes i Storkyrkan och bruden blev Sveriges drottning. För att uppmärksamma märkesåret visas utställningen Kungliga brudklänningar 1976-2015.


Under invigningen höll Drottningen tal och sa:
”När jag ser mig runt i salen så är det många fina minnen som väcks till liv. Både från våra barns bröllop, och från vårt eget bröllop för 40 år sedan. När Kungen och jag var förlovade och snart skulle gifta oss fick jag ett telefonsamtal från kungens faster, Drottning Ingrid av Danmark. Hon bad mig att komma och hälsa på henne och jag reste ner till Köpenhamn. Vad jag inte visste då var att jag där skulle få ta emot en mycket speciell gåva.

Det fanns nämligen en tradition ända sedan 1935 att svenska kungliga brudar på bröllopsdagen bär en liten myrtenkvist i håret. Och nu ville Drottning Ingrid skänka mig myrten att ta med hem till Sverige. Den kom från den planta som Kronprinsessan Margareta, Kungens farmor, tagit med sig från England till sitt giftermål med den blivande Gustav VI Adolf. Och den myrten hade i sin tur anor från den brittiska Drottning Victorias, hennes farmors, sommarresidens på Isle of Wight.

För mig är den lilla myrtenkvisten en illustration av hur ett bröllop knyter samman historien, familjer och framtiden. Den påminner oss också om att vi behöver vara öppna för att förnya traditionerna. Precis som Margareta gjorde när hon satte ner sin brittiska myrtenplanta i svensk jord.”

Läs talet i sin helhet.

Utställningen ”Kungliga brudklänningar 1976-2015” visas till och med 12 mars 2017. Foto: Kungahuset.se

Kungliga brudklänningar 1976-2015

Utöver Drottningen uppmärksammas Mrs Lilian Craig som i december 1976 äktade Prins Bertil, farbror till vår nuvarande Kung. I juni 2010 ingick Kronprinsessan Victoria äktenskap med Herr Daniel Westling och nästan precis tre år senare gifte sig Prinsessan Madeleine med Herr Christopher O’Neill. I juni 2015 sa Fröken Sofia Hellqvist ja till Prins Carl Philip.

I fokus för utställningen står de kungliga brudarna och de klänningar de bar på sin bröllopsdag.

Utställningen visas 18 oktober – 12 mars 2017 i Rikssalen på Kungliga slottet.


Läs mer om utställningen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.