Drottningen besöker Washington DC och New York

Måndagen den 21 till fredagen den 25 september besöker Drottningen Washington DC och New York. Drottningen deltar bland annat i styrelsemöten med Mentor International och World Childhood Foundation samt besöker FN.

Washington DC

Måndag 21 september
Besöket i USA inleddes på måndagskvällen då ambassadör Björn Lyrvall gav en middag för Mentorsponsorer på svenska residenset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tisdag 22 september
På förmiddagen deltog Drottningen i Mentor Internationals styrelsemöte.

Mentor arbetar på gymnasieskolor i utsatta områden i Washington DC och Drottningen träffade under eftermiddagen adepter och mentorer som går på mentorprogrammet i Cesar Chavez-skolan. Drottningen fick tillfälle att lyssna till elevers berättelser om erfarenheter av droger.

Under kvällen ägde Mentor Internationals galamiddag rum på Mayflower Hotel. Drottningen höll tal och berättade om hur Mentor kommit att bli en ledande internationell organisation i arbetet med att förhindra droganvändning och missbruk hos barn och ungdomar. Men att ”det finns så mycket mer vi kan göra tillsammans för att hjälpa våra ungdomar att bli friska och fullt bidragande medlemmar av världssamfundet.”

Läs talet i sin helhet. (På engelska)

Linda Zachrison, kulturråd i Washington, guidar Drottningen genom utställningen om Ingrid Bergman som visas på House of Sweden under hösten. Foto: Erik Ottosson/Embassy of Sweden

Linda Zachrison, kulturråd i Washington, guidar Drottningen genom utställningen om Ingrid Bergman som visas på House of Sweden under hösten. Foto: Erik Ottosson/Embassy of Sweden

Drottningen under galamiddagen på Mayflower. Foto: Mentor International

Drottningen under galamiddagen på Mayflower. Foto: Mentor International

New York

Onsdag 23 september
Under första dagen i New York deltog Drottningen i  World Childhood Foundations styrelsemöte.

Torsdag 24 september
Torsdagen inleddes med ett möte på FN. Ämnet var "United Nations Special Event on Children's Wellbeing and the Sustainable Development Goals" och värdar för mötet var World Childhood Foundation och Mentor International.

Vid mötet talade Drottningen och poängterade att ett av de globala hållbarhetsmål som skulle klubbas vid FN-toppmötet i New York under fredagen kräver det som World Childhood Foundation har drivit i mer än 15 år; mål 16.2: Stoppa övergrepp, exploatering, människohandel och alla former av våld och tortyr mot barn.

Läs Drottningens tal. (På engelska)

Under kvällen närvarade Drottningen, tillsammans med Drottning Rania av Jordanien, vid World Childhood Foundations "Thank You"-gala.

Drottning Rania av Jordanien och Drottningen anländer till World Childhood Foundations gala på Plaza Hotel i New York. Foto: Pontus Höök/TT

Drottning Rania av Jordanien och Drottningen anländer till World Childhood Foundations gala på Plaza Hotel i New York. Foto: Pontus Höök/TT

Fredag 25 september
På fredagen närvarade Drottningen tillsammans med bland andra statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström vid öppnandet av den allmänna debatten i FN:s generalförsamling där påve Franciskus talade.

Under eftermiddagen deltog  Drottningen i World Childhood Foundations International Council Meeting.

Dagen avslutades med statsminister Stefan Löfvens mottagning på FN.

Mentor International

Mentor är en världsledande organisation inom drogprevention. Drottningen grundade stiftelsen 1994 tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO).

Mentor International Länk till annan webbplats. är en internationell paraplyorganisation i vilken Mentor Sverige Länk till annan webbplats. ingår i och samverkar med. Organisationen finns också i Mellanöstern, USA, Sydamerika, Storbritannien, Tyskland och Baltikum, och har genomfört projekt i 70 länder genom olika fältorganisationer.

Sedan starten har Mentor nått över 2,5 miljoner barn och ungdomar.

World Childhood Foundation

Drottningen är World Childhood Foundations Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. grundare och hedersordförande. Stiftelsen instiftades 1999 och arbetar för allas rätt till en barndom. Arbetet utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter och är religiöst och politiskt oberoende.

Childhood har kontor i Sverige, Brasilien, Tyskland och USA och ger stöd till ungefär 100 projekt i 16 länder.