Kronprinsessan delade ut Stockholm Junior Water Prize

Kronprinsessan tillsammans med vinnaren av Stockholm Junior Water Prize, Macinley Butson från Australien.

Kronprinsessan tillsammans med vinnaren av Stockholm Junior Water Prize, Macinley Butson från Australien. Foto: Jonas Borg

Tisdagen den 27 augusti delade Kronprinsessan ut Stockholm Junior Water Prize 2019 till Macinley Butson från Australien vid en ceremoni på Berns i Stockholm.

Stockholm Junior Water Prize (SJWP)länk till annan webbplats är ett internationellt vetenskapspris som riktar sig till unga mellan 15 och 20 år. Deltagare från ett 30-tal länder deltog i tävlingen som arrangeras i samband med den årliga Världsvattenveckan i Stockholm.

Årets vinnare blev Macinley Butson från Australien som tagit fram ett nytt ultraviolett klistermärke som mäter UV-strålar vid rening av vatten med hjälp av solenergi.

Kronprinsessan delade även ut Diploma of Excellence som i år tilldelades Diana Virgovicova från Storbritannien för sin upptäckt av en ny fotokatalysator som kan användas vid vattenföroreningar.

Diana Virgovicova från Storbritannien fick ta emot ”Diploma of Excellence” av Kronprinsessan.

Diana Virgovicova från Storbritannien fick ta emot ”Diploma of Excellence” av Kronprinsessan. Foto: Jonas Borg

Sedan 1994 är Kronprinsessan beskyddare av Stockholm Junior Water Prize. Stockholm Junior Water Prize delas ut under World Water Week.

Kronprinsessan tillsammans med deltagarna i Stockholm Junior Water Prize 2019.

Kronprinsessan tillsammans med deltagarna i Stockholm Junior Water Prize 2019. Foto: Jonas Borg

Världsvattenveckan 2019

Den 25–30 augusti möts experter, beslutsfattare och innovatörer från hela världen i Stockholm för att diskutera vattenfrågor under Världsvattenveckanlänk till annan webbplats, en global vattenkonferens som arrangeras av Stockholm International Water Institute (SIWI).länk till annan webbplats

Årets tema är Water, ecosystems and human development.

Vid konferensen deltar över 3 300 personer från 130 länder.

FN:s globala hållbarhetsmål

I januari 2016 utsågs Kronprinsessan av FN:s dåvarande generalsekreterare Ban Ki-moon till en av 17 ambassadörer för arbetet med FN:s Globala hållbarhetsmål. Ambassadörernas uppgift är att på olika sätt främja FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Från 2019 ingår Kronprinsessan i alumnigruppenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Som alumni fortsätter Kronprinsessan att särskilt fokusera på hållbarhet, havs- och fiskefrågor.

Läs mer om de globala målen och Agenda 2030 på regeringens hemsidalänk till annan webbplats samt hos FN. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster