Statsbesök från Island – dag 2

Torsdagen den 18 januari fortsätter statsbesöket från Island. På programmet står bland annat samtal kring forsknings- och utbildningssamarbeten, besök på Folkhem Sundbyberg samt en lunch på Stockholms stadshus under värdskap av kommunfullmäktiges ordförande och finansborgarrådet.

Presidentparets dag inleddes med Íslandsstofas evenemang om turism, Challenges and Opportunities of Tourism. Eliza Reid, som är FN-ambassadör för turism och de hållbara utvecklingsmålen, inledningstalade.

Presidentparet och Kungaparet besökte därefter Karolinska Institutet för samtal om forsknings- och utbildningssamarbetet mellan Sverige och Island. Sverige och Island har en lång tradition av utbyte och samarbete inom sjukvård och medicinsk forskning. Samverkan pågår mellan svenska och isländska vårdinrättningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Kungen och presidenten med delegation fick tillfälle att se en av lägenheterna i bostadsområdet Strandparken i Sundbyberg. Foto: Kungahuset.se

Kungen och president Guðni Jóhannesson fortsatte sedan till Sundbyberg för att se Folkhems åttavåningsträhus. Företaget Folkhem Träs affärsidé att konstruera flerbostadshus i massivt trä har rönt stor uppmärksamhet, framför allt för dess jämförelsevis låga koldioxidutsläpp och miljöpåverkan.

Strandparken i Sundbyberg. Foto: Ola Axman/IBL

Åttavåningshusen i Strandparken i Sundbyberg är Stockholmsregionens första flerbostadshus i massivträ och är ritade av den svenske arkitekten Gert Wingårdh.

Samtidigt besökte Eliza Reid och Drottningen Stockholms Stadsmissions projekt Matcentralen i Veddesta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Drottningen, Eliza Reid och delegationen hör Johan Rindevall, verksamhetschef Matcentralen, berätta om verksamhetens stora centrallager och om hantering av funktionellt livsmedelssvinn. Foto: Kungahuset.se

Matmissionen i Veddesta gör det möjligt för människor som lever i ekonomisk utsatthet att handla mat till reducerat pris. I anslutning till Matmissionen i Veddesta ligger Matcentralens stora centrallager. Matcentralen är ett logistiksystem för hantering av funktionellt livsmedelssvinn i stor skala. Flera distributionskanaler gör det möjligt att ta hand om stora volymer och olika sorters livsmedel. Här skapas även möjlighet till arbetsträning för människor som vill närma sig arbetsmarknaden.

Matmissionens butik i Veddesta köpcentrum. Foto: Claudio Bresciani/TT

Stockholms stad gav därefter en lunch med kommunfullmäktiges ordförande Eva-Louise Erlandsson Slorach och finansborgarrådet Karin Wanngård som värdar. Vid lunchen deltog även Prins Carl Philip och Prins Daniel.

Vid lunchen på Stockholms stadshus, från vänster: Karin Wanngård, finansborgarråd, Prins Daniel, Prins Carl Philip, kommunfullmäktiges förste vice ordförande Margareta Björk, Drottningen, Kungen, Islands president Jóhannesson, kommunfullmäktiges ordförande Eva-Louise Erlandsson Slorach, Eliza Reid, kommunfullmäktiges andre vice ordförande Mats Berglund, kommunstyrelsens Anna König Jerlmyr och Daniel Helldén. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nästa programpunkt var Prins Eugens Waldemarsudde, där överintendent Karin Sidén guidade genom konstnärshemmet.

Presidentparet och Kungaparet på Prins Eugens Waldemarsudde. Foto: Kungahuset.se

Presidentens och Kungens eftermiddag fortsatte vid Stockholms universitet, där president Guðni Jóhannesson höll ett anförande om normers roll i vår tids samhällsförändringar, Are we unique? The need for national identity in the age of globalization. Samtidigt var Eliza Reid och Drottningen på Barnahus Stockholm.

Barnahus är en trygg och barnvänlig miljö där barn som misstänks vara utsatta för brott får vara i centrum för utredningsprocessen. Syftet är att barnet ska få berätta sin historia på en plats och inte slussas runt mellan olika myndigheter och upprepa sin historia för flera personer.

På Barnahus Stockholm arbetar polis, socialtjänst, barnläkare och barn- och ungdomspsykiatrin tillsammans för att hjälpa barn som blivit utsatta för brott.

Barnskyddsteamet på Barnahus berättar om hur de arbetar med att hjälpa barn som utsatts för brott. Foto: Kungahuset.se

Barnahusmodellen kom ursprungligen från USA där ett första Children’s Advocacy Center startades 1985 i Huntsville Alabama. Det första Barnahuset som startades utanför USA var Barnahuset på Island och för många svenskar har Barnahuset i Reykjavik varit den självklara förebilden för att ta emot barn som utsatts för sexuella övergrepp. Barnahuset på Island startade 1998. Det första Barnahusen i Sverige startade 2005.

På kvällen gav presidentparet en svarsmottagning på Moderna museet.

Statsbesök från Island

Onsdagen den 17 till och med fredagen den 19 januari besöker Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson Sverige på inbjudan av Kungen. Islands och Sveriges gemensamma historia, värdegrund och kultur, hållbarhet och bostadsbyggande samt medicinskt forskningssamarbete står i fokus för statsbesöket.

President Jóhannesson kommer till Sverige tillsammans med sin hustru Eliza Reid. I den medföljande delegationen ingår bland andra utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson, representanter för isländska företag och organisationer.

Det tre dagar långa besöket äger rum i Stockholm och Uppsala.