Kungen delade ut guldmedaljer till mjölkbönder

Måndagen den 16 april var Kungaparet vid utdelningen av LRF Mjölks guldmedaljsutdelning på Svenska Läkaresällskapet i Stockholm.

I år delade Kungen ut guldmedaljer till 28 mjölkbönder samt priset Årets Mjölkbonde till Botans lantbruk i Dalarna.

Ceremonin inleddes med att Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdom, hälsade alla välkomna. Palle Borgström, ordförande LRF Mjölk, talade sedan om vikten av svenska mjölkbönder och därefter delade Kungen ut guldmedaljerna till de 28 mjölkbönderna samt priset till Årets Mjölkbonde.

Kungen höll ett kort tal där han lyfte vikten av svenska mjölkbönder och det arbete bönderna gör.

För musikunderhållningen stod pianist Tobias Helldin och sångerskan Ulla-Carin Börjesdotter.

LRF Mjölks Guldmedalj

I år tilldelas medaljen 31 mjölkbönder från hela Sverige, vara av 28 deltog vid ceremonin i Stockholm. Medaljen är den högsta utmärkelsen som mejeriföreningarna delar ut för ”skicklighet och ansvarskänsla” i arbetet med mjölkkvaliteten.

Mjölkbönderna får utmärkelser i form av diplom, plaketter och slutligen en guldmedalj. För att kvalificera sig för guldmedaljen krävs att man har klarat av att leverera förstklassig mjölk från friska kor under minst 23 år. Det betyder bland annat 16.800 mjölkningstillfällen och att cirka 1.500 provtagningar har gjorts på gården.

De första medaljerna delades ut av Gustaf VI Adolflänk till annan webbplats 1958.

Priset Årets Mjölkbonde instiftades 2012 och tilldelas en mjölkföretagare som utvecklat sitt företag, varit en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklat mjölksektorn.

Läs mer om LRF Mjölks Guldmedaljlänk till annan webbplats