Kronprinsessan vid invigningen av Bergmanfestivalen 2018

Torsdagen den 23 augusti deltog Kronprinsessan vid invigningen av Bergmanfestivalen 2018 på Kungl. Dramatiska Teatern i Stockholm.

På Dramatens trappa inleddes invigningen med tal av teaterns vd Eirik Stubø och Ulrika Josephsson, teaterchef och projektledare för Bergmanfestivalen 2018. Därefter tände Kronprinsessan neondämonen på Dramatens fasad. Dämonlampan är en hyllning till Ingmar Bergman som sedan 1950-talet inkluderade en djävul i sin signatur.

Foto: Urban Wedin/Dramaten

Foto: Urban Wedin/Dramaten

Efter invigningsceremonin öppnande kulturminister Alice Bah Kuhnke festivalen med tal från Dramatens stora scen. Därefter var det premiär av föreställningen SAFE - en föreställning av tyske regissören och dramatikern Falk Richter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med musik av kompositören Valgeir Sigurðsson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och den isländska singer-songwritern Helgi Hrafn Jónsson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bergmanfestivalen

Bergmanfestivalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. grundades 2009 av Kungl. Dramatiska Teatern med målet att vara en angelägenhet för den samtida nationella och internationella teaterkonsten genom att presentera föreställningar i Ingmar Bergmans anda.

Jubileumsåret 2018, året då Ingmar Bergman skulle fyllt 100 år, bjuder Dramaten återigen till internationell festival i Stockholm. Festivalen öppnar teaterns höstsäsong och pågår mellan 23 augusti och 2 september.

H.K.H. Kronprinsessan är Bergmanfestivalens officiella beskyddare under jubileumsåret 2018.