Kronprinsessan delade ut Stockholm Water Prize 2018

Onsdagen den 29 augusti delade Kronprinsessan ut Stockholm Water Prize 2018 till professor Bruce Rittmann och professor Mark van Loosdrecht vid en ceremoni i Stadshuset i Stockholm.

Ceremonin inleddes med att Peter Forssman, ordförande för Stockholm International Water Institute (SIWI) samt Stiftelsen Stockholm Water Foundation, hälsade alla välkomna.

Därefter delade Kronprinsessan ut Stockholm Water Prize 2018 till professor Bruce Rittmann och professor Mark van Loosdrecht. Professor Rittmann är känd för sitt arbete inom biofilm och dess användning vid rening av förorenat vatten, mark och ekosystem. Professor van Loosdrecht har skapat Neredalänk till annan webbplats, en avloppsreningsteknik som är framtagen tillsammans med Delft University of Technologylänk till annan webbplats, the Dutch Foundation for Applied Water Research (STOWA)länk till annan webbplats and Royal HaskoningDHVlänk till annan webbplats.

Kronprinsessan är en av 17 ambassadörer för FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Som avslutning på prisutdelningsceremonin höll Kronprinsessan tal där Kronprinsessan lyfte vikten av arbetet med Agenda 2030 och att "målet om tillgång till rent vatten är ett viktigt mål i sig själv, men också en förutsättning för att övriga mål ska uppfyllas. Enkelt sagt - för en hållbar framtid krävs rent vatten. "

Läs Kronprinsessans tal

Kronprinsessan vid prisutdelningen av Stockholm Water Prize 2018. Foto: Jonas Borg/SIWI

Kronprinsessan vid prisutdelningen av Stockholm Water Prize 2018. Foto: Jonas Borg/SIWI

World Water Week 2018

Den 26–31 augusti möts experter, beslutsfattare och innovatörer från hela världen i Stockholm för att diskutera vattenfrågor under World Water Weeklänk till annan webbplats, en global vattenkonferens som arrangeras av Stockholm International Water Institute (SIWI).länk till annan webbplats

Årets tema är Water, ecosystems and human development.

Kronprinsessan FN-ambassadör för globala mål

Kronprinsessan är en av 17 ambassadörer som utsetts att delta i Sustainable Development Goals (SDG) Advocacy Group.länk till annan webbplats Gruppens uppgift är att på olika sätt främja FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.

Kronprinsessan arbetar framförallt med frågor som rör vatten och hälsa.

Läs mer om de globala målen och Agenda 2030 på regeringens hemsidalänk till annan webbplats samt hos FNlänk till annan webbplats.