Kronprinsessan delade ut Stockholm Junior Water Prize

Tisdagen den 28 augusti delade Kronprinsessan ut Stockholm Junior Water Prize 2018 till Caleb Liow Jia Le och Johnny Xiao Hong Yu vid en ceremoni på Berns i Stockholm.

Stockholm Junior Water Prize (SJWP) Länk till annan webbplats. är ett internationellt vetenskapspris som riktar sig till unga mellan 15 och 20 år. Deltagare från ett 30-tal länder deltar i tävlingen som organiseras av Stockholm International Water Institute (SIWI) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. under den årliga internationella vattenveckan.

Under ceremonin delade Kronprinsessan ut Stockholm Junior Water Prize 2018 till Caleb Liow Jia Le och Johnny Xiao Hong Yu från Singapore. De tilldelas priset för att ha utvecklat en ny metod att producera reducerad grafenoxid, ett material som kan användas för att rena vatten. Med hjälp av skal från durian och sockerrörsblast har de tagit fram en mer miljövänlig och billigare metod att producera reducerad grafenoxid.

Kronprinsessan delade även ut Diploma of Excellence som i år tilldelades Tatsuyoshi Odai och Narumi Sakamoto från Japan. I sitt projekt har de arbetat med att ta fram ett system som producerar mat samtidigt som övergödda sjöar renas med en kombination av plantor, bakterier och svampar.

Kronprinsessan tillsammans med mottagarna av Diploma of Excellence - Tatsuyoshi Odai och Narumi Sakamoto från Japan. Foto: Jonas Borg/SIWI

Kronprinsessan tillsammans med mottagarna av Diploma of Excellence - Tatsuyoshi Odai och Narumi Sakamoto från Japan. Foto: Jonas Borg/SIWI

Sedan 1994 är Kronprinsessan beskyddare av Stockholm Junior Water Prize. Stockholm Junior Water Prize delas ut under World Water Week.

Kronprinsessan tillsammans med deltagarna i Stockholm Junior Water Prize 2018. Foto: Jonas Borg/SIWI

Kronprinsessan tillsammans med deltagarna i Stockholm Junior Water Prize 2018. Foto: Jonas Borg/SIWI

World Water Week 2018

Den 26–31 augusti möts experter, beslutsfattare och innovatörer från hela världen i Stockholm för att diskutera vattenfrågor under World Water Week Länk till annan webbplats., en global vattenkonferens som arrangeras av Stockholm International Water Institute (SIWI). Länk till annan webbplats.

Årets tema är Water, ecosystems and human development.

Kronprinsessan FN-ambassadör för globala mål

Kronprinsessan är en av 17 ambassadörer som utsetts att delta i Sustainable Development Goals (SDG) Advocacy Group. Länk till annan webbplats. Gruppens uppgift är att på olika sätt främja FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.

Kronprinsessan arbetar framförallt med frågor som rör vatten och hälsa.

Läs mer om de globala målen och Agenda 2030 på regeringens hemsida Länk till annan webbplats. samt hos FN Länk till annan webbplats..