Porträtt av Kronprinsessan

Onsdagen den 8 november avtäckte Kronprinsessan ett porträtt vid en ceremoni på Gripsholms slott. Porträttet av Kronprinsessan är en gåva från Nationalmusei Vänner till Statens porträttsamling.

Vid förmiddagens ceremoni som hölls i Vita salongen på Gripsholms slott avtäcktes fotograf Thron Ullbergs porträtt av Kronprinsessan. Bilden är tagen i Gustav III:s paviljong på Haga.

Porträttet är en gåva från Nationalmusei Vänner till Statens porträttsamling med anledning av Kronprinsessans 40-årsdag tidigare i år.

Porträttet av Kronprinsessan ingår i Statens porträttsamling, som sedan 1822 finns på Gripsholms slott och är det äldsta nationella porträttgalleriet i världen. Samlingen omfattar idag fler än 5 000 verk och utökas varje år med ett antal nya. Nationalmuseum förvaltar Statens porträttsamling.

Fotograf Thron Ullberg berättade om hur han arbetade med en storformatskamera och traditionella negativ, som han sedan bearbetade digitalt. Foto: Kungahuset.se

Kronprinsessan i Gustav III:s paviljong. Foto: Thron Ullberg

Nationalmusei Vänner

Vänföreningen grundades den 27 mars 1911 av dåvarande kronprinsen Gustav (VI) Adolf och Thorsten Laurin, bokförläggare och konstsamlare. Föreningens syfte var att stödja museet inte minst med inköp av konstverk.

Idag är Nationalmusei Vännerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster en av Sveriges största museivänföreningar.