Kronprinsessan vid kvalmatch till Paralympics

Fredagen den 13 oktober var Kronprinsessan i Östersund för att ta del av kvalturneringen i paraishockey till Paralympics i Pyeongchang. Under dagen besökte Kronprinsessan även Mittuniversitetet för att få en inblick i parasportens utveckling. Kronprinsessan är medlem av International Paralympic Committées honorary board.

Innan kvalmatchen mellan Sverige och Tjeckien besökte Kronprinsessan Mittuniversitetet för att få en inblick i den forskning och utveckling av parasporten som bedrivs vid Nationellt Vintersportcentrumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Sports Tech Research Centrelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kronprinsessan fick bland annat se dubbelstakning med sitski i en stakningsergometer, rullskidåkning på simulerade OS-banor från Pyeongchang och handcykling i den världsunika vindtunneln.

Sonia Elvstål förevisar handcykling, som är en paralympisk gren. Foto: Kungahuset.se

Kronprinsessan besökte därefter Östersunds skidstadionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att höra om deras arbete med att anpassa anläggningen för alla. Bland annat lägger de nu om spår för att göra de lämpade för parasport.

Sverige -Tjeckien i Östersunds Arena. Foto: Kungahuset.se

Östersund står värd för kvalturneringen i paraishockey till Paralympics i Pyeongchanglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Den 9-14 november gör Tjeckien, Tyskland, Japan, Slovakien och Sverige upp om tre platser i Sydkorea i mars nästa år. På Östersunds Arena såg Kronprinsessan kvalmatchen mellan Sverige-Tjeckien, som efter en jämn match slutade med svensk förlust, 3-4.

Kronprinsessans dag i Östersund avslutades med ett besök i eventområdet på arenan, där en rad olika parasportaktiviteter presenterades.

Kronprinsessan prövar kälkhockey. Simon Hedström instruerar. Foto: Kungahuset.se