Riksmötets öppnande

Tisdagen den 13 september närvarade Kungafamiljen vid riksmötets öppnande.

Kungafamiljen anlände till riksdagen i häst och vagn och möttes vid Riksplan av riksdagens talman Urban Ahlin och statsminister Stefan Löfven.

Kungen öppnade riksmötet och sa:

”Vi lever i en globaliserad värld. Många händelser har på senare tid skakat om världen, också Sverige. Det är tydligare än någonsin, att det som händer utanför Sveriges gränser berör även oss. Också den europeiska unionen utsätts för påfrestningar. Vi måste fortsätta tro på samarbete länder emellan och på ett förbund som garanterar fredlig samverkan. [ … ] Ärade ledamöter! Ni är valda av de medborgare som har rösträtt idag. Men de vägval som ni gör påverkar framtiden för många fler. Sveriges barn och unga är beroende av att ni fattar kloka och långsiktiga beslut.”

Läs talet i sin helhet.

Talman Urban Ahlin och Kungafamiljen vid Riksdagshuset. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kungafamiljen anländer till Riksplan. Foto: Kungahuset.se

Vid öppningsceremonin deltog Kungafamiljen, riksdagsledamöter, regering och inbjudna gäster. Foto: Henrik Montgomery/TT

Gudstjänst i Storkyrkan

Riksmötets öppnande inleddes i Storkyrkan med en gudstjänst ledd av domprost Hans Ulfvebrand och domkyrkokaplan Kristina Ljunggren. Talare var Gertrud Åström, jämställdhetsexpert.

Kungen och riksdagens talman Urban Ahlin i Storkyrkan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Konserthuset och Kungliga Filharmonikerna

Under kvällen närvarar Kungaparet, Prins Carl Philip, Prinsessan Madeleine och Prins Daniel vid en konsert på Konserthuset med anledning av riksmötets öppnande. Konferencier för konserten är Stefan Forsberg. Kungliga Filharmonikerna med solister dirigeras av Kristiina Poska.

Konserten direktsänds i SVT2 kl 19–21.