Prinsessan Sofia vid Sophiahemmets examenshögtid

Tisdagen den 14 juni närvarade Prinsessan Sofia vid Sophiahemmets examenshögtid och delade ut broscher till Sophiasystrar vid ceremonin som hölls på Stockholms stadshus.

Under examenshögtiden i Blå Hallen i Stockholms Stadshus examinerades och diplomerades avgångsstudenterna från Sophiahemmets högskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i närvaro av  inbjudna gäster, högskolans personal, familjer och vänner.

Sophiahemmets hedersordförande Prinsessan Sofia delade ut högskolans traditionella broscher.

En av sophiasystrarnas mest kända symboler är mössan och än i dag sys den för hand inför examen. Allt enligt tradition sedan 1880-talet då drottning Sofia inspirerades av Florence Nightingales arbete och sjuksköterskeskola i London. Vid större högtider används mössan tillsammans med den mörkblå högtidsdräkten. Foto: Robert Eklund/Stella Pictures

Sophiahemmet Högskola har sitt ursprung i den sjuksköterskeskola som Drottning Sofia startade 1883. Drottningen ville verka för att höja den svenska sjukvårdens kvalitet genom att introducera ett nytt koncept för sjuksköterskeutbildning i Sverige med såväl teoretisk som klinisk utbildning. Förebilden var den sjuksköterskeskola som Florence Nightingale grundat vid St. Thomas´s Hospital i London redan 1860.