Kronprinsessan i New York

Måndagen den 19 september till fredagen den 23 september är Kronprinsessan i New York. På programmet står bland annat toppmöten om den globala flyktingsituationen och FN:s hållbarhetsmål, lanseringen av Global Deal samt möten med ambassadörerna i Sustainable Development Goals (SDG) Advocacy Group.

Måndag 19 september

Dagen inleddes med ett besök på Capsule Fashion Trade Showlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som är en inköpsmässa där modeföretag visar sina kollektioner. Chris Corrado, Capsule Show Director, och Brittany Mladineo, Director of Strategic Accounts, tog emot och gav en presentation av Capsule och deras verksamhet.

Under en rundvandring fick Kronprinsessan tillfälle att träffa representanter för olika svenska märken.

Björn Lyrvall, Sveriges ambassadör i USA, och Leif Pagrotsky, Sveriges generalkonsul i New York, Kronprinsessan och Chris Corrado, Capsule Show Director, under besöket på Capsule Fashion Trade Show i New York. Foto: Pontus Lundahl/TT

Förmiddagen fortsatte vid FN:s högkvarter med högnivåmötet Protracted refugee situations- what more can be done? där bland andra utrikesminister Margot Wallström deltog.

USA:s president Barack Obama har tagit initiativ till ett toppmöte om den globala flyktingsituationen, US Leaders' Summit on Refugees. Sverige är medvärd till mötet tillsammans med Etiopien, Jordanien, Kanada, Tyskland och Mexiko.

Utrikesminister Margot Wallström, UNRWA:s Pierre Krähenbühl och Kronprinsessan under ett möte om "Den utdragna flyktingsituationen - vad kan vi göra mer?" i FN-högkvarteret. Foto: Pontus Lundahl/TT

Under eftermiddagen närvarade Kronprinsessan vid mötet kring Mobilizing action to implement SDG 14 in the run-up to the UN-Conference on Oceans in 2017. Mötet hölls på Sveriges ständiga representation vid Förenta Nationerna i New York. Bland talarna fanns Fijis premiärminister J.V. Bainimarama och vice statsminister Isabella Lövin.

Dagen avrundades med en mottagning för Global Deal som hölls på generalkonsulns residens med statsminister Stefan Löfven som värd.

Under New York-besöket lanseras statsministerns initiativ Global Deal. Det är en global satsning för social dialog och bättre villkor på arbetsmarknaden internationellt. Initiativet har utformats i samarbete med OECD och ILO. Global Deal kommer att lanseras den 21 september.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon talar i FN:s generalförsamling vid öppnandet av den 71:a sessionen. Foto: John Moore/Getty Images

Tisdag 20 september

Kronprinsessan närvarade vid öppnandet av FN:s generalförsamlings 71:a session och vid den inledande allmänna debatten som hade temat The SDGs universal push to transform our world.

Därefter deltog Kronprinsessan vid högnivåmötet Urban Food Systems: The Nutrition Challengelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som arrangerades av EAT Foundationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i samarbete med det norska utrikesministeriet.

Onsdag 21 september

Under förmiddagen närvarade Kronprinsessan vid ett högnivåmöte om antimikrobiell resistens (AMR)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. AMR, och särskilt antibiotikaresistens, är ett globalt hälsohot som ökar i omfattning. Den svenska delegationen leddes av folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström.

Vid ett möte på Sveriges ständiga representation träffade Kronprinsessan Dho Young-Shim, som är ordförande i FN:s världsturismorgan. De är två av sexton internationella ambassadörer för de globala målenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, utsedda av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

Kronprinsessan och Dho Young-Shim, ordförande i FN:s världsturismorgan, under ett möte på Sveriges ständiga representation. Båda är ambassadörer för FN:s globala mål. Foto: Kungahuset.se

Kronprinsessan var därefter vid lanseringen av Global Deallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Statsminister Stefan Löfven presenterade initiativet som syftar till att skapa bättre villkor på världens arbetsmarknader. Global Deal är initierat av statsministern och har utformats i samarbete med The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) och International Labour Organization (ILO). 

Under eftermiddagen träffade Kronprinsessan FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson för ett möte i FN-högkvarteret.

Torsdag 22 september

Under torsdagen hade Kronprinsessan möten med ambassadörerna i Sustainable Development Goals (SDG) Advocacy Group. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon inledde morgonens möte och därefter talade SDG-ambassadörerna kring vad som hittills gjorts och om planer framöver.

Under dagen följde sedan enskilda möten med olika ambassadörer.

"Som alltid är det väldigt givande och inspirerande att närvara vid UNGAveckan här i New York. I mina möten med de övriga SDGambassadörerna har jag särskilt lyft frågor som rör vatten och hälsa, vilka är de mål som jag kommer följa och arbeta extra mycket med framöver. FNs globala hållbarhetsmål berör oss alla. För att klara att uppfylla dem krävs inte bara ett högt tempo, utan också att alla delar av samhället engagerar sig. Sverige är sannolikt ett av de länder som snabbast kan klara av målen, men det återstår en hel del arbete även för oss," säger Kronprinsessan.

Kronprinsessan FN-ambassadör för globala mål

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har utsett Kronprinsessan till medlem av Sustainable Development Goals Advocates för Agenda 2030länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kronprinsessan är en av 16 ambassadörer som utsetts att delta i Sustainable Development Goals (SDG) Advocacy Group. Gruppens uppgift är att på olika sätt främja FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.

Läs mer om de globala målen och Agenda 2030 på regeringens hemsidalänk till annan webbplats samt hos FNlänk till annan webbplats .