Drottningen, Kronprinsessan och Prinsessan Sofia i möte med Global Child Forum

Tisdagen den 11 oktober deltog Drottningen, Kronprinsessan och Prinsessan Sofia i Global Child Forums årliga partnerdag tillsammans med organisationens företags- och kunskapspartners. Mötet hölls i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

Drottningen höll inledningsanförandet och lyfte att vi som världsmedborgare och medmänniskor måste göra allt vi kan för att skydda barns rättigheter och inte tro att regeringar och välgörenhetsorganisationer kan lösa allt. Att visionen med Global Child Forum är att involvera alla aktörer i samhället, med en särskild tonvikt på företagssektorn, och bli en mötesplats för ledare från hela världen för utbyte av kunskap och erfarenheter.

Läs Drottningens tal. (På engelska)

Under mötet lyftes sedan bland annat erfarenheter och resultat av tidigare forum  som i Dubai där Drottningen deltog, i Pretoria där Prinsessan Sofia deltog och i Kuala Lumpur där Kungaparet deltog

Även utvecklingen  av Children’s Rights and Business Atlaslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterdiskuterades. Det är en webbaserad atlas framtagen, av Global Child Forum tillsammans med Unicef, som ska hjälpa företag att ha koll på riskfaktorer som finns vad gäller barns rättigheter inom olika branscher.

Under rubriken Global investor’s perspective on children’s rights talade sedan Reto Schwager, vd för investmentbolaget Robecosamlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som var först i världen med att endast investera i hållbara företag; Georg Kell, tidigare chef för FN:s Global Compactlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som är världens största frivilliga hållbarhetsinitiativ med över 10 000 deltagande företag och intressenter från över 130 länder samt  Hanna Roberts, vd för GES Investment Serviceslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. GES är den kunskapsbank som fonder, pensionsförvaltare med flera anlitar när det gäller hållbarhetsplaceringar.

Under mötet i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet. Foto: Kungahuset.se

Global Child Forum

Global Child Forumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster initierades av Kungafamiljen 2009 och är en oberoende plattform som samlar världsledande intressenter för fördjupad dialog och ökad kunskap om barns rättigheter. Målet är att identifiera lösningar kring de mest angelägna frågorna när det gäller företagens möjligheter att påverka barns rättigheter.