Statsbesök i Finland 3-5 mars

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia avlägger statsbesök i Finland 3-5 mars på inbjudan av president Sauli Niinistö. Från regeringen deltar utrikesminister Margot Wallström och utbildningsminister Gustav Fridolin.

Det senaste statsbesöket i Finland ägde rum i augusti 2003. I april 2012 var president Niinistö i Sverige på statsbesök.

Syftet med besöket är att ge inspiration till nya bilaterala samarbeten inom politik, ekonomi och kultur, att förnya de svensk-finska nätverken och att bredda förbindelserna till det finskspråkiga Finland.

Vidare är syftet att öka intresset för Sverige hos en bredare del av befolkningen, i synnerhet i de östra delarna av landet, och att förmedla bilden av Sverige som ett attraktivt grannland som kan erbjuda lösningar till gemensamma utmaningar inom bland annat klimat, energi och teknisk innovation.

I anslutning till statsbesöket leder Jens Spendrup, ordförande i Svenskt Näringsliv, tillsammans med Ylva Berg, vd för Business Sweden, en svensk näringslivsdelegation bestående av företag och organisationer med intresse av utbyte med Finland.

Programmet knyter an till temat digitalisering av den traditionella industrin. Företagen får bland annat en introduktion till den finska startupvärlden och en möjlighet till dialog med beslutsfattare på högsta nivå inom finskt och svenskt näringsliv och politisk ledning.

I programmet ingår också ett finländskt prisbelönt projekt för att lära sjätteklassare mer om entreprenörskap och företagande liksom ett besök i Villmanstrand i östra Finland.